Kék hírek, bulvár

2014.12.26. 08:15

Vandál pusztítás: téglánkét elhordják vagy felgyújtják a házakat

Van, hogy az évtizedek óta féltőn gondozott gyümölcsfa pusztulásának a látványa miatt érzi úgy a gazda, hogy ez volt az utolsó csepp a pohárban.

K. G.

A kaposvári Cseri-dűlőben kertészkedő Nagy Ferencnél is ez történt.  Néhány év alatt ebek harmincadjára jutott a hétvégi háza, mert jóformán haza jártak hozzá a betörők. Nincs egyedül ezzel a Cseri-dülőben, szinte mindenkinek meg vannak a maga keserű történetei. Kivágják a fákat, kihúzzák a palántákat, téglánként hordják szét, vagy felgyújtják az épületeket. Már rosszabb itt, mint a Nádasdi utcában – mondják az emberek. Akik egyáltalán nem elégedettek a rendőrséggel sem. Arról beszélnek, régen a csősz megállt mindenhol, szóba állt az emberekkel, kikérdezte, mit láttak, hallottak. A rendőr ki sem száll a kocsiból, nehéz így a bűnt üldözni.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Derékban fűrészelték le a fát
[/caption]
– Tavaly a meggyfámat vágták ki, azelőtt a diófát. Most jön az utolsó kettő... – panaszolta a lapunkat felkereső idős férfi. – Derékban fűrészelték le, a tolvajok még arra sem vették a fáradságot, hogy lehajoljanak. A méter magas csonkokat majd én szedegetem ki.
Keserű elfoglaltság, hiszen a fákat harminc éven át gondozta. Indulatosan meséli: ez a terület évek óta mostoha sorsú, mindennaposak a lopások, és a rendőrök rendszerint nem jutnak el a tettesekhez. – Tizenhárom rendőrségi jegyzőkönyvem van, annyiszor törtek be hozzám, mind ismeretlen tettesről – állítja a férfi. – Az idén már kétszer jártak nálam a tolvajok. Hiába van rács a bejárati ajtón, kifeszítették. A teraszomat már elhordták szinte mindenestül. A vízórát is le kell hegesztenem, mert az is elvitték. A kapálógépemet ötven méteren át cipelte magával a betörő, aztán otthagyta, a rendőrök találták meg, talán túl nehéz lehetett neki.Nagy Ferenc 1977-ben vásárolta meg a területet, akkor olyan béke volt a dűlőben, hogy a kulcsot az udvaron hagyhatta, akkor sem ment be senki. Az utóbbi tíz évben kezdődtek a problémák, amikor népes családok költöztek a külterületre. Azóta megszaporodtak a lopások, és ha el is fogják időnként a tolvajokat a rendőrök, a helyiek tapasztalata az, hogy a bűnözők hamar szabadlábon vannak, mert kiengedi őket a bíróság.  

– Már csak olyan vénemberek munkálkodnak itt, mint én, csupán öt-hat telken – így Nagy Ferenc. – A többi gondozatlan, mert nem érdemes termelni, mindennek lába kél, a kukoricától a krumpliig. A gondozatlan házakat meg lebontják, felgyújtják. Legutóbb egy fenyőfát gyújtottak fel – mutatta Nagy Ferenc, aki nem akart a fényképre kerülni, mondván vele gyakran találkoznak a tettesek és a rokonaik. Ahogy mondta, ő macerálja a háza előtti úton elhaladó feltételezett tolvajokat a lopásokért, vagyis szóvá teszi a történteket, de gyakran kap fenyegetést válaszul.
- Biztosan tüzelőnek vágta ki a gyümölcsfámat, de hát egy-két nap alatt elégeti ezt a kis mennyiséget. Pedig micsoda jó termést hozott, a két fáról minden évben hatvan liter pálinkát főztem... – búcsúzik búsan a fájától az idős férfi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!