Kék hírek, bulvár

2015.02.02. 16:45

Sötétben bármiből lehet akác - így vernek át a csaló fakereskedők

A legkülönbözőbb trükkökkel igyekeznek becsapni és megkárosítani ügyfeleiket a tisztességtelen fakereskedők. A leggyakoribb az, hogy késő este, sötétedés után érkeznek valamilyen indokkal. A sötétben lepakolt fát csak másnap reggel veszi szemügyre a megrendelő, és csak akkor látja, hogy megrövidítették. Akkor azonban többnyire már csak futhat a pénze után. Így járt Hegedűs György is.

Kovács Gábor

– Ismerősünknek, egy idős kaposújlaki asszonynak segítünk a mindennapjaiban, mert a lánya Budapesten él, mi pedig baráti kapcsolatban vagyunk. Nyolcvan éves, rossz a szeme, szemműtétre is vittük – mondta Hegedűs György, a Somogyi Fotóklub elnöke, a megyei tollaslabda szövetség vezetője, aki egyben az Állami Számvevőszék alapító tagja is volt. – A tűzifa megrendelésében is segítettünk. Újsághirdetésben találtunk egy Barcs környéki településen élő vállalkozót, aki tűzifa szállítását vállalta. Hat köbméter akácot rendeltünk tőle.Az első meglepetés akkor érte őket, amikor este beállított a fuvaros arra hivatkozva, hogy útközben megsüllyedt. A sötétben ledobálták a fát, 12 ezer forint volt métere, összesen 72 ezer forintot fizettek érte.
– Reggel láttam, hogy nem akác, inkább amolyan árokparti fa lehetett, sok volt benne a nyír és az éger. A mennyiség sem stimmelt, a szomszédot kértük meg, hogy vágja fel, ő három köbméterre saccolta. Felhívtam a vállalkozót, ő végül felajánlotta, hogy hoz még egy köbmétert – folytatta Hegedűs György. – Először január 6-án járt nálunk, de azóta sem tért vissza. Néha fel sem veszi a telefont, nem hív vissza, ha mégis elérem, azt bizonygatja, hogy nem tudott jönni, mert esett, havazott, jeges volt az út, satöbbi. Felhívtam a lakóhelyén az önkormányzatot, ott a jegyzővel beszéltem, ő arról tájékoztatott, hogy ettől az embertől már senki sem rendel fát a környéken. Rengeteg tartozása, adóhátraléka van, már sok bejelentés érkezett ellene, de végrehajtani sem tudnak tőle.

A megyei békéltetőtestület elnöke, Novák Ferenc szerint az idei fűtési szezonban megszaporodtak a hasonló esetek, amikor mennyiségben és minőségben is átverik a megrendelőket egyes fakereskedők.
– Keményfát ígérnek jó áron a hirdetéseikben, de általában uszadékfát szállítanak. Az erdei köbméter és a valós köbméter közötti különbséggel is trükköznek, az erdei ugyanis 1m x 1,70, ott a légréseket is beleszámítják. Néha vasakat raknak az autójukba, hogy súlyosabb legyen – sorolta a tapasztalatait Novák Ferenc. – Sok fogyasztói jelzés jött hozzánk a csalásokról, különösen Kaposvár és Böhönye környékéről. Egy-egy vállalkozó ellen több panasz is, voltak ügyek, amelyek feljelentéssel, sőt vádemeléssel zárultak. De mindössze egyetlen esetről tudok, ahol a fuvarozó megtérítette a kárt a vevőnek.

Néha hamis nevet és címet ad meg a simlis vállalkozó, előfordult, hogy fiktív számlát is kiállított. Novák Ferenc egy ilyen esetben kezdett nyomozni, de kiderült, hogy az illető nem lakik az általa megadott településen, sőt olyan utca sincs, amit megadott. A fogyasztóvédő azt tanácsolja az ügyfeleknek: ne üljenek fel az olyan hirdetéseknek, ahol egyetlen mobiltelefonszámot ad meg a fát ígérő hirdető. Inkább megbízható helyről rendeljenek, akkor is ha drágább, tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!