Kék hírek, bulvár

2015.02.08. 06:07

Szolgálunk és mérünk: Somogyba jönnek a csodatraffipaxok

Somogyba nyolc csodatraffipax kerül abból a százhatvanból, amelyek tesztelése a napokban kezdődött – tudtuk meg az ORFK-tól. A mozgatható, új traffipaxok tesztelése változó helyeken, többnyire a már meglévő eszközökkel párhuzamosan történik megyénkben is.

K. G.

A 365 fixen rögzített Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontok elosztásáról később születik döntés, így még nem tudni, hogy azokból mennyi jut Somogy útjaira.

A csodakameráknak tartott új sebességmérők a gyorshajtáson kívül más szabálytalanságokat is rögzítenek. Felsorolni is sokáig tart: a kihangosító nélküli mobiltelefonálás, a záróvonal átlépés, a biztonsági öv be nem kapcsolása, a tilos jelzésen áthaladás – jelzőslámpáknál és vasúti átjáróban is – , a kötelező haladási irány megszegése, a tiltott behajtás, a leálló és buszsávok jogosulatlan használata mind látható lesz majd a fotókon. A rendszámfelismerő azokat is lebuktatja, akiknek lejárt a műszakija, vagy nem fizették be a kötelező felelősségbiztosítást.   Erre a komplex ellenőrző rendszerre, amely még nem volt Magyarországon, több mint 15 milliárdot költ a rendőrség. A hordozható készülékek tervezése és gyártása 900 millió forintba kerül, a fix kamerákra közel nyolcmilliárdot költenek, az információs rendszer pedig 825 milliót kóstált. A traffipaxok persze bevételt is termelnek: a közigazgatási és szabálysértési bírságok összege országosan megközelítette a 20 milliárd forintot 2012-ben, és a gyorshajtóktól szedték be a legtöbbet. Ha megvalósulnak a tervek, autópályánként húsz kilométerenként lehet ellenőrzés. A hírek szerint a fix telepítésű kamerákat Traffic Controll feliratú táblákkal jelzik majd, ez pedig adhat némi esélyt a gyorshajtóknak is. 

Márciusban 160 új hordozható kamera áll üzembe, a 356 fix telepítésű kamerát – melyek több forgalmi sávot látnak majd – pedig az idei harmadik negyedévben kezdik leszállítani. A rögzített helyű berendezések egy részét közlekedési lámpákhoz telepítik majd. 

A rendőrség szerint javítani kell a közbiztonságot az utakon. Néhány éve még javuló volt a tendencia, 2014. januártól szeptemberig azonban 11 706 személyi sérüléssel járó baleset történt az országban, míg az előző év hasonló időszakában 11 559. Az olcsóbb benzinárak mellett az emberek egyre többet autóznak, ez növelheti a balesetek számát is. Az okok között első helyen a gyorshajtás áll. A száguldozókra sokan haragszanak a közlekedők közül is, sokak szerint azonban elsősorban a pénzbeszedést szolgálja az új rendszer. A közlekedési szakértő szerint szükség van az új traffipaxokra, bár minden gondot nem tudnak megoldani akkor sem, ha jóval többet látnak.  

– A balesetek zömét a figyelmetlenség okozza. Ilyenkor a sofőr elalszik, beszélget, telefonál, vagy éppen eszik, satöbbi. Ezeket csak az autóba szerelt kamera láthatná – véli Koncz István, az Autóklub megyei küldötte. – Az autóvezetők mindössze egy ezreléke okoz balesetet, de sokan sajnos visszatérően, vagyis mintegy százezer sofőr tartja rettegésben a többi szabályosan közlekedőt. A halálos balesetek száma nem csökkent, ez ellen tenni kell. Én sem szeretem, ha pénzt szednek be tőlem, de ez az intézkedés nem azok ellen irányul, akik betartanak minden szabályt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!