Kék hírek, bulvár

2015.09.18. 13:08

Busznyi rendőr Barcson - vaskerítéssel zárták le a Dráva-hidat

Jelentősen szigorították a határellenőrzést Barcsnál. A biztonságra már nem csak a megerősített rendőri szolgálat figyel, hanem a rendőrség bevetési osztálya is.

Jeki Gabriella

– Lehet erre menni, kérem? – kérdezte pénteken egy idős házaspár a barcsi határellenőrzésnél, mielőtt belépett volna Horvátországba, ám megnyugtató választ kapott arra vonatkozóan, hogy jelenleg minden rendben van a horvát-magyar határszakaszon. Arra vonatkozóan, hogy visszafelé esetleg szembesülnie kell-e az utazónak néhány nap múlva valamilyen problémával, egyelőre nehéz lenne megjósolni.Horvátországba egyre több migráns érkezik, válságtörzset állítottak fel, a horvát hadsereg készenlétben áll. Csütörtökön a horvát belügyminiszter bejelentette: nem tudnak több menekültet fogadni. A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet csütörtökön Baranya és Somogy megyére is kiterjesztették. A horvátok felkészültek a határaik esetleges lezárására.

– A rendőrség a szükséges erők és eszközök bevonásával fenntartja a közrendet és közbiztonságot a megye területén – tájékoztatta szerkesztőségünket pénteken Méhes Dóra, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvívője.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A rendőrség bevetési osztálya is megérkezett Barcsra
[/caption]
Közben Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója úgy nyilatkozott: a rendőrség minden törvényes eszközzel szavatolni fogja az ország biztonságát, megerősítés érkezik a somogyi szakaszra is.
Az említett megerősítés láthatóan megérkezett a barcsi határra is, ahová pénteken már egy teljes busznyi rendőr érkezett. Lezárták a Horvátország felé vezető híd közepét is, ahol a megszokott határellenőrzés után még egy kontroll vár az arra közlekedőkre, legyen szó személygépkocsiról, kamionról vagy épp egy kerékpárosról. A hídon mobil vaskerítés áll kétoldalt, a tucatnyi rendőr minden áthaladó járművet tüzetesen átvizsgál. Közben a határ magyar oldalán a rendőrség bevetési osztálya áll készenlétben: bevetési ruhában, taktikai felszereléssel, pisztolytáskával, kéz- és lábszárvédőben figyelik a határ mindkét oldalát. A plexiüveggel ellátott bevetési sisak egyelőre a kezükben, a védőpajzsok a busz mellett pihennek. Láthatóan mindenre felkészültek.

A horvát-magyar kerítés építése péntekre virradó éjszaka megkezdődött, az oszlopok több helyen már állnak. A köztévé kölkedi tudósítója szerint 150-200 katona építkezik a baranyai horvát-magyar határon. A kormány azt ígéri: az első, 41 kilométeres védvonal el is készül pénteken.
Információink szerint a horvát-magyar határszakaszra több mint ezer katonát vezényeltek, a hétvégéig újabb 700-an érkeznek. Emellett többszáz rendőr is a határ mentén dolgozik, akikhez szintén érkezik hamarosan az utánpótlás.

Berzencén egyelőre nincs készültség és a kerítés építéséről sem tudnak semmit a helybéliek. A somogyi szakasztra várhatóan kevesebb kerítés kell majd, mert sokkal több a természetes akadály, például a Dráva sebes folyású, örvényekkel teli folyója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!