Kék hírek, bulvár

2015.09.19. 09:41

Zákány túl a 11 ezrediken - Barcsra busszal viszik a menekülteket

Hétfőn is rengeteg, menekült érkezett Zákányba, a migránsokat vonatra szállították, s az osztrák határ felé vitték őket. Barcsnál sátrakat állítottak fel a bevándorlóknak.

Sonline, MTI, Index, NOL.hu

>>> Kövesse velünk tovább a menekültválság fejleményeit ebben az új cikkünkben!

20.40 - Barcsra újabb migránsok érkeztek

Hétfő este újabb migránsok érkeztek a barcsi határhoz, ahova Horvátországból buszokkal hozták őket - erről az M1 aktuális csatorna tudósítója számolt be. A Dráva-hídhoz nem sokkal nyolc óra előtt 10 busszal érkeztek meg a migránsok - mintegy 500-800 ember -, akiket a magyar rendőrök lekísértek a hídról az ideiglenes pihenőhelyhez, ahol segélyszervezetektől ital, élelmet, ruhát, takarót kaptak.

Rövid pihenő után a rendőrök tovább kísérik őket Dráva-partján lévő sétányon a körülbelül fél kilométerre lévő vasútállomásra, ahol már bent áll egy szerelvény, ami a felszállást követően azonnal elindul.
A közszolgálati televízió tudósítójának információi szerint ma éjjel még további 500-600 migráns érkezésére számítanak a somogyi városban.    

19.00 - A zákányi polgármester is segít

– Bár most van egy kis szünet, folyamatosan érkeznek a menekültek – mondta Jankó Szabolcs zákányi polgármester. – A rendőri készültség folyamatos, hiszen minden bizonnyal újabb csoportok érkeznek éjszaka Horvátországból. A helyeik váltásban segédkeznek, most is éppen egy mikrobuszt pakolunk.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Jankó Szabolcs, Zákány polgármestere
[/caption]
18.32 - Barcson készülnek az újabb migránsok érkezésére

Barcson készülnek az újabb migránsok érkezésére, egy újabb csoport hétfőn az esti órákban 20 óra körül várható. A Dráva-parti városban hétfőn egész nap várták az újabb migránsok érkezését, miután úgy értesültek, hogy négyóránként újabb és újabb buszok hozzák majd az illegális bevándorlókat a horvát-magyar határra, kora estig a határátkelőhöz azonban egy busz sem érkezett.

17.32 - Újabb 30 milliárd forint a migránsválság kezelésére

Módosítják az idei költségvetést, a migránsválság kezelésére a kormány újabb 30 milliárd forintot szán - jelentette be Adorján Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. Adorján Richárd elmondta: a módosítás során a rendkívüli kormányzati kiadások költségvetési soron lévő összeget 60 milliárd forinttal, 160 milliárd forintra emelik.
Hozzátette: lesz egy 1 milliárd forintos módosítás is a migránsválság kezelésére, ez az összeg gyakorlatilag vésztartalék lesz. Az 1 milliárd forintos előirányzat a BM költségvetési fejezetében lesz majd - mondta a helyettes államtitkár.

17.22 - Újabb migránscsoport érkezett Beremendre

Újabb migránscsoport jelent meg a beremendi határátkelőnél hétfő délután. A Horvátország felől 5-8 busszal érkező bevándorlókat a magyar határőrizeti szervek átszállítják, a magyarbólyi vasútállomásra utaztatják, majd, onnan vonattal viszik tovább.
A baranyai eseményekről itt olvashat bővebben!

17.03 - Újabb ezerötszáz embert vittek el Zákányból

Egy újabb, mintegy 1500 tagú migránscsoportot indítottak el Zákányból hétfő délután az ország nyugati határánál kialakított gyűjtőpontokhoz, Szentgotthárdra és Vámosszabadiba.
 A migránsokat a korábbiakhoz hasonlóan kisebb csoportokban kísérték rendőrök a határról a vonathoz, és körülbelül egy óra alatt mindenkit felszállítottak rá.
A most érkezettek között sok volt a családos, a kisgyermekkel, esetenként pár hónapos babával érkező ember. Mielőtt felszálltak a vonatra, a helyszínen lévő segélyszervezetek gondoskodtak az ellátásukról.
Hétfőn ez volt a harmadik Zákányból elinduló, migránsokat szállító szerelvény. Péntek óta több mint 11 ezer ember érkezett a gyékényesi határátkelőhelyen át a zákányi vasútállomásra.

17.00 - Zalában is épül drótakadály a horvát határon

Zala megyében, a magyar-horvát határszakaszon is előkészítik drótakadály telepítését, bár a Mura folyó mint határ jelentős hosszúságban természetes védelmet is ad a migránsok ellen.

16.15 - Szijjártó: a kötelező kvótarendszer nem oldja meg a válságot
Ábrándokat kerget az Európai Unió, ha azt gondolja, hogy a kötelező kvótarendszer megoldhatja a migrációs válságot - nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Prágában.
A magyar diplomácia vezetője Prágában a visegrádi négyek külügyminisztereinek migrációs válsággal foglalkozó délután kezdődött rendkívüli találkozóján vesz részt. A tanácskozóra a lett, valamint az EU soros elnöki tisztségét betöltő Luxemburg külügyminiszterét is meghívták.    
– Az igazi megoldás az lenne, ha az EU visszaszerezné az ellenőrzést saját határai felett, ha az EU ismét képes lenne megvédeni saját határait - hangsúlyozta Szijjártó Péter. Szerinte a kvótarendszer végrehajthatatlan, hiányoznak a megvalósítás alapvető feltételei, és csak fokozta a nyomást az Európai Unióra.
A négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - egybehangzóan elutasítják a Brüsszel által javasolt kvótarendszert. A hétfői külügyminiszteri találkozó célja, hogy a tagországok újra egyeztessék a migrációs válsággal kapcsolatos álláspontjaikat az EU szerdai csúcstalálkozója előtt.

16.14 - Rendőrségi jogosítványokat kaptak a válsághelyzetben dolgozó katonák

Az Országgyűlés hétfőn a rendőrségnek és a honvédségnek is új jogosítványokat, valamint feladatokat adott a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idejére.
A képviselők 151 igen szavazattal, 12 nem ellenében és 27 tartózkodás mellett fogadták el a Fidesz-KDNP tömeges bevándorlás kezelését célzó előterjesztésének sarkalatos, kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit.

A törvénymódosítások eredményeként a migrációs válsághelyzetben feladatot kapó katonák sok tekintetben a rendőrökre vonatkozó szabályok alapján intézkedhetnek. Így például igazoltathatnak, elfoghatnak és előállíthatnak, átvizsgálhatják a ruházatot, csomagokat és járműveket, továbbá idegenrendészeti intézkedésben és határforgalom-ellenőrzésben is részt vehetnek, ezek során pedig kényszerítő eszközöket alkalmazhatnak.

A rendőrségnek emellett lehetősége nyílt, hogy a - a nemzetbiztonsági szolgálatokkal együttműködve - külföldi felderítő tevékenységet végezzen az államhatár rendjét veszélyeztető, valamint a terrorizmussal összefüggő cselekmények felderítésére, beleértve az embercsempészek felkutatását és leleplezését.

16.01 - A horvát belügyminiszter személyesen nyugtatta a migránsokat

Ranko Ostojic
horvát belügyminiszter személyesen nyugtatta meg a bevándorlókat arról, hogy nem vesznek tőlük ujjlenyomatot - tudósított honlapján az N1 horvát hírcsatorna hétfőn a miniszter.

Szálem alejkum, my name is Ranko" (Béke veled, nevem Ranko) - így köszöntötte a buszokon a migránsokat a horvát belügyminiszter a tudósítás szerint. A hírportál honlapjára feltöltött videón az látható, a politikus azt mondja nekik, hogy legfeljebb 24 órát maradnak az országban, kapnak élelmet, majd tovább viszik őket.
Jelentések szerint egyelőre sokkal több bevándorló érkezik az opatovaci sátortáborba Tovarnikról, mint amennyien elmentek onnan.
A zágrábi belügyminisztérium hivatalos adatai szerint hétfő 12 óráig 29 910 illegális bevándorló érkezett az országba. Az Újlak (Ilok) melletti, opatovaci sátortáborban két és fél ezer migráns tartózkodik, és ötszázat szállítottak már el onnan.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Volt, aki a kutyáját is magával hozta
[/caption]

15.38 - Libanoni és jordániai lapokban jelentetett meg hirdetéseket a magyar kormány a migráció visszaszorítására

Több libanoni és jordániai napilapban is egész oldalas hirdetést jelentetett meg hétfőn a magyar kormány, amelyben arra figyelmezteti a migránsokat, hogy a magyar határok illegális átlépése bűncselekménynek minősül, és azért börtönbüntetés jár.

Az egyebek mellett a libanoni an-Nahár és a jordániai Rai al-Gadd című napilapban angol és arab nyelven megjelent felhívás szerint a "magyarok vendégszeretőek, ugyanakkor a (hatóságok) a lehető legkeményebb módon lépnek fel azokkal szemben, akik illegálisan próbálnak az országba bejutni".
A szöveg ezenkívül arra szólítja fel a címzetteket, hogy ne hallgassanak az embercsempészekre, "Magyarország nem fogja illegális migránsoknak megengedni, hogy áthaladjanak területén".
A 4,5 milliós lakosú Libanonban jelenleg több mint 1,1 millió regisztrált szíriai menekült tartózkodik az ENSZ menekültügyi szervének (UNHCR) múlt hónapi adatai szerint. A 8 milliós Jordániában 600 ezer menekült van.
Az Európába irányuló jelenlegi menekülthullám okait elemezve egyes megfigyelők kiemelték azt a körülményt, hogy a UNHCR által a Szíriával szomszédos országokban működtetett menekülttáborokban egyre kevésbé tudják ellátni a rászorulókat, mivel a szervezet a  idén 40 százalékkal kevesebb támogatást kapott a szükségesnél.
Ebben a hónapban a dán bevándorlásügyi minisztérium is a maiakhoz hasonló hirdetéseket jelentetett meg libanoni napilapokban, amelyekben azzal próbálta meg a migránsokat eltántorítani, hogy Koppenhága a bevándorlóknak járó szociális segélyt 50 százalékkal csökkentette.

15.10 - Magyarország kimaradhat a kedvezményezettek köréből

Magyarország mégsem kerül be azok közé az országok közé a 120 ezer menekült elosztását szolgáló európai uniós tervben, ahonnan menekülteket helyeznének át más tagállamokba - mondta hétfőn a másnapi belügyminiszteri tanácskozást előkészítő luxemburgi soros elnökség egyik tisztviselője.
Hozzátette: a miniszterek emellett várhatóan a - több keleti EU-tagállam által elutasított - kötelező jelzővel sem fogják ellátni a menekültek elosztására vonatkozó kvótarendszert keddi brüsszeli tanácskozásukon.

A luxemburgi tisztviselő úgy vélte, ha Magyarország kedvezményezettként nem vesz részt a rendszerben, akkor a szolidaritásból kell kivennie a részét.

A neve mellőzését kérő forrás elmondta, hogy a belügyminiszteri találkozón a 120 ezres szám nem változik, az viszont még nem dőlt el, hogy a Magyarországról áthelyezendő 54 ezres keretet közvetlenül felosszák-e Olaszország és Görögország között vagy képezzenek belőle tartalékot, hogy később lehessen alkalmazkodni, ha változna a migrációs helyzet.

14.24 - A honvédség felkészült a rá váró feladatokra

A honvédség felkészült az illegális bevándorlásból fakadó további feladatokra - szögezte le a Honvéd Vezérkar főnöke hétfőn az MTI-nek. Benkő Tibor vezérezredes hozzátette, hogy békeidőszak van, semmiféle összeírás, mozgósítás nincs Magyarországon.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Vonattal vitték el a menekülteket
[/caption]

14.15 - Nem érkeztek meg a délelőttre ígért migránsok

A délelőttre ígért menekültcsoport nem érkezett meg Barcsra, azt pedig még egyelőre nem tudni, mikor jön a délutáni. Információink szerint délelőtt kilenc órakor szállították őket buszra Tovarnikban. A Városgazdálkodási Igazgatóság három sátrat állított fel a Dráva partján, arra a területre, ahová a migránsokat várják.

12.49 - Ötezer migráns lépett be Szerbiába Macedóniából

A becslések szerint a hétfőn délelőtt tíz óráig körülbelül ötezer közel-keleti migráns érkezett Szerbiába Macedóniából - számolt be a Vöröskereszt legfrissebb migrációs adatairól a szerbiai közszolgálati televízió (RTS). A vesti.mk című macedón portál ugyanakkor hétfőn azt közölte, hogy a balkáni országon csak vasárnap több mint négyezren utaztak át. A macedón-görög határ melletti Gyevgyelijából mintegy 2800 embert vittek vonatokkal a macedón-szerb határ melletti Tabanovceba, további legalább 800 migráns pedig máshogy kelt útra. 
A Szerbiába belépő migránsokat a szerb-macedón határ melletti Presevóból továbbra is a leginkább a szerb-horvát határon fekvő Sidre viszik. A horvát hatóságok ott lezárták ugyan a határt, a migránsok azonban a zöldhatáron, a termőföldeken keresztül jutnak át Horvátországba.

12.38 - Orbán: Magyarországnak történelmi és erkölcsi kötelessége megvédeni Európát

Magyarországnak történelmi és erkölcsi kötelessége megvédeni Európát, és amikor Magyarország a határait védi, akkor Európát is óvja - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt.
Az illegális bevándorlással összefüggésben a kormányfő úgy fogalmazott: a világ legtermészetesebb dolga, ha az ember megvédi a családját, mi most éppen ezt tesszük.
Kifejtette: Magyarország ezer éve a nagy európai család megbecsült tagja, történelmi és erkölcsi kötelessége megvédeni Európát, ezáltal ugyanis Magyarország önmagát is védi. Amikor Magyarország határait védjük, akkor Európát is óvjuk - tette hozzá.

11.44 - Húsz karton ásványvíz a menekülteknek

Ezekben a percekben indul egy újabb vonat Zákányról, s ezzel meghaladta a 11 ezret a Zákányba érkező migránsok száma. Hamarosan érkezik a horvát oldalról egy újabb több száz fős csoport, őket egyelőre még nem engedik át, mert valószínűleg nem férnének fel a szerelvényre. Itt azonban még nem lesz vége a migránsáradatnak, egy óra körül egy körülbelül 1000 fős menekültcsapat is az ország területére lép.
Kollégáink nemcsak tudósítanak, hanem segítenek is. Húsz karton ásványvizet vittek a rászorulóknak.

10.50 - Horst Seehofer: sokan hálásak lesznek Orbánnak

Horst Seehofer
bajor miniszterelnök szerint sokan hálásak lesznek majd Orbán Viktor magyar kormányfőnek az uniós külső határ biztosításáért.
A bajor miniszterelnök szavait a Süddeutsche Zeitung müncheni lap idézte hétfői számában Seehofer pártja, a konzervatív CSU tartományi törvényhozási (Landtag) frakciójának kedden kezdődő menekültügyi tanácskozásával kapcsolatban, amelyre meghívták Orbán Viktort.
A magyar vendégnek ugyan szerda este Brüsszelben kell lennie az uniós állam-, illetve kormányfők soron kívüli tanácskozásán, de a CSU-ban még mindig arra számítanak, hogy Orbán Viktor eleget tesz a szerdára szóló meghívásnak.
A Süddeutsche Zeitung szerint vitatott a magyar kormányfő meghívása, Horst Seehofer viszont a védelmébe vette azt, és elmondta: "sokan hálásak lesznek még azért, amit a határokon tesz" Orbán Viktor.
Thomas Kreuzer frakcióvezető hozzátette: a meghívással nem akarjuk semmilyen formában értékelni Magyarország belpolitikáját, de Magyarországnak a Szerbiával közös határa révén kulcsszerepe van az Európai Unió külső határának biztosításában, azaz a schengeni egyezmény betartásában.

A beszámoló szerint a pártban vannak, akik nem veszik jó néven, hogy Orbán Viktor részt vesz a CSU-hoz közel álló Hanns Seidel Alapítvány Bad Staffelsteinban működő oktatási központjában, az egykori benedekrendi Banz Kolostorban (Kloster Banz) tartandó tanácskozáson.
Legalábbis elvárták volna, hogy a párt hangsúlyosabban jelezze, miben különbözik politikája a "jobboldali populista" magyar miniszterelnök politikájától - írta a liberális irányultságú lap.
Különösen az tölti el aggodalommal ezeket a CSU-tagokat, hogy a pártvezetés ismét erőteljesebben igyekszik közeledni Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz. Ezzel kapcsolatban Horst Seehofer azt mondta, szerinte csak Oroszország részvételével lehet megoldani a szíriai konfliktust, ezért fenn kell tartanai a párbeszédet az orosz elnökkel.

10.48 - Az idén már több mint 200 ezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra


Átlépte a 200 ezret a Magyarországra érkező illegális bevándorlók száma, január 1 óta 224 235-en érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján hétfőn. Tájékoztatásuk szerint a magyar-szerb szakaszon 201 687 ember lépte át a határt, a magyar-horvát határszakaszon pedig 21 966.

10.07 - A vonat is rendőrök kísérik a migránsokat

Négyóránként érkeznek menekülteket barcsi határra, ahol vonatra szállítják őket. Addig nem indul a vonat, amíg meg nem telik. Mindegyik vonat egyik szerelvényén rendőrök utaznak, akik ügyelnek a biztonságra.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Hétfőn is több ezer menekült érkezett Zákányba
[/caption]

09.58 - Nyugalom Zákányban

Folyamatosan érkeznek a menekültek Zákányra, s folyamatosan szállítják fel őket a vonatra, így nem a földön ülve, feküdve kell várniuk az indulást. A legutóbbi szerelvény éjfél körül indult el. A településen amúgy nyugalom van, semmiféle atrocitás nem történt.

09.23 - Negyvenöt eljárást határzár tiltott átlépése miatt

Negyvenöt újabb migráns bíróság elé állítását kezdeményezte a Szegedi Járási Ügyészség határzár tiltott átlépésnek bűntette miatt a hétvégén - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t.
Szanka Ferenc közölte, a huszonnégy afgán, nyolc pakisztáni, négy-négy kongói és szír, két albán, valamint egy-egy iráni, bangladesi és algériai vádlott közül tizenöten a kerítésen átmászva vagy alatta átbújva, harmincan a korábban megrongált határzáron keletkezett réseken jutottak be Magyarország területére. A vádlottak közül harminchatan Mórahalom, öten Ásotthalom, négyen Kelebia térségében lépték át illegálisan a határt.

08.40 - Csaknem 19 ezer határsértőt fogtak el a hétvégén

Országszerte 18 757 határsértőt fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt péntektől vasárnapig - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata hétfőn. A rendőrség honlapján olvasható tájékoztatás szerint a magyar-szerb határszakaszon 950 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek. Az utóbbi 72 órában 11 emberrel szemben közokirat-hamisítás, további három emberrel szemben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

08.16 - Újabb 800-1000 ember érkezett a határra

Hétfő hajnalban újabb csoport migráns érkezett a barcsi Dráva-hídon át Magyarországra - számolt be az M1 aktuális csatorna tudósítója. A migránsokat az éjszaka folyamán négyóránként szállították Horvátországból a határra buszokkal, összesen 800-1000 ember érkezett. A rendőrök a barcsi vasútállomásra kísérték, majd vonatra szállították őket. Az M1 tudósítója szerint, a 15 kocsiból álló szerelvény nyolc órakor indult Hegyeshalomra.

07.58 - Különút a migránsoknak

A barcsi határon (a hídon áthaladva), még a hivatalos határátlépő előtt, kialakítottak egy lépcsőt a Dráva-part irányába, melyen haladva a parton jutothatnak el a migránsok vasútállomásra. Azért így alakították ki, mert a városvezetés nem szerette volna végigvezetetni a városon az amúgy is kifáradt migránsokat, akik végig rendőrsorfal mellett haladhatnak a vonathoz.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Háromszáz migráns indult útnak Barcsról vasárnap éjjel
[/caption]

Hétfő 07.34 - Háromszáz migráns indult útnak

Az első vonat, melyen a tizenkettőből mindössze három vagont töltöttek meg a bevándorlók, vasárnap este fél tizenegykor indult el a barcsi határról.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


19:35 - Újabb ezer menekült érkezett Zákányra, alig vannak köztük nők

Több mint 1000 migráns érkezett vasárnap este a Somogy megyei Zákányba. A Horvátországból érkező migránsokat a határról rendőrök kísérik kisebb csoportokban a vasútállomáson álló, 16 vasúti kocsiból álló szerelvényhez. Többségük fiatal férfi, az első két csoportban, amelyben mintegy 250-en voltak, az MTI tudósítója mindössze két nőt látott. Az állomáson veszteglő vonaton mintegy 300 ember várakozik reggel 9 óra óta. A vonat feltehetően még órákig ott áll majd, mert Letenyéből buszokkal hoznak még migránsokat a zákányi vasútállomásra, és csak ezt követően viszik majd el őket valamelyik regisztrációs pontra. (MTI)


19:15 - Megérkeztek az első menekültek Barcsra
Mintegy kétszáz migráns érkezett a terveknek megfelelően. A Vöröskereszt munkatársai csomagokat osztanak az embereknek, akiket a barcsi vasútállomásra kísérnek azonnal. Az óket váró szerelvény már be is állt, tizenkét vagonból áll, amire körülbelül 1000 ember fér el.


18:55 - Euróval fizettek a menekültek a kisboltban
A zákányi vegyesboltban türelmesen kivárták a sorukat, első kérdésük az volt, van-e SIM kártya?
Helyszíni riportunkat itt olvashatja!


18:00 - Ideiglenes áteresztő pont Barcson
Az önkormányzat hozza létre az ideiglenes áteresztő pontot, az érkező menekültek így a határállomásig sem mennek el. Egy kordon segítségével terelik őket a Dráva-sétányra. A mentőszolgálat munkatársai is készenlétben vannak, megérkeztek a mobilvécék.


16:32 - Menekültek Barcson is

Információink szerint szervezetten, buszokkal érkeznek Horvátországból Barcsra azok a menekültek, akiket a helyi vasútállomásról vonattal szállítanak majd tovább. Úgy tudjuk, hogy a rendőrség le is zárt egy sétányt. Egyszerre 400-600 menekült érkezését várják, akiket a rendőrök fognak átkísérni a vonatokhoz. Az első ilyen menekülthullám fél hat körül várható.

16:10 - Még 4000 menekültet várnak Zákányra

Vasárnap még négyezer menekült érkezését várják a zöld határon a zákányi vasútállomásra. A szerelvények már most üresen várják a migránsokat, akiket a készenlétis rendőrök összegyűjtésük után azonnal a vonatokhoz fogják kísérni.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Beálltak a vonatok Zákányon
[/caption]

15:00 - Katonai konvoj érkezett a határhoz

Még szombaton készített vidót olvasónk arról a konvojról, amely Drávaszentesen igyekezett a határhoz. Mint megírtuk, a Magyar Honvédség egy ötszáz fős alakulata kapott otthont a kaposvári RG csarnokban. A katonák a horvát-magyar határon felállítandó kerítés építési munkálataiban vesznek majd rész.

Nagy erőkkel készül Magyarország a horvát határ lezárására, a drótkerítés 41 kilométeren már áll, most további határszakaszokra küldenek építőanyagot és katonákat.


14:22 - Zákány vasárnap is összefogott

Azonnal összeszedik a szemetet az elvonuló menekültek után a zákányiak, erről tanúskodik közösségi oldaluk. Ki is írták: büszkék a rendre és a tisztaságra. A rendőri jelenlét folyamatos, de semmiféle negatív dolgot nem tapasztaltak. Arról is beszámoltak, hogy  polgármesteri hivatal és a helyi civilek vízzel, kávéval, étellel látják el a menekülteket és a rendőröket, ebben a helyi vállalkozók is nagy részt vállalnak.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Hagytak maguk után szemetet, de a zákányiak nem hagyták annyiban
[/caption]

A horvátok újabb furcsa tervvel álltak elő

Elég durva a horvát kormány C-terve arra az esetre, ha Magyarország lezárná a közös határszakaszt a szerb-magyar határon már megismert kerítéssel. A horvátok azt tervezik a vasárnap megjelent Vecernji List című horvát napilap szerint, hogy nem szervezetten szállítják őket el a szerb-horvát határról a magyar határhoz, hanem arra ösztökélik a menekülteket, hogy saját maguk tegyék meg az utat. A lap szerint az illegális bevándorlók így kaotikusan, felügyelet nélkül érkeznek a magyar határra, és sokkal nehezebb lesz a magyar hatóságoknak ellenőrizni őket.

12:58 - Azonnal bezárják az iskolát és az óvodát Zákányban, ha kell

Jankó Szabolcs, Zákány polgármestere arról tájékoztatta a Facebook-on a helyieket, hogy hétfőn a megszokott munkarend szerint folytatódik az iskolai és az óvodai oktatás, nevelés. De, ha az oktatási időben rendkívüli esemény történne, az intézményeket azonnal lezárják, a gyermekek csak kizárólag a szülőkkel vagy meghatalmazottjukkal hagyhatják el az épületet. A tanárok részletes tájékoztatást kapnak a teendőkről, az esetleges változásokról, s azoknak megfelelően látják el napi feladataikat. Ez a megerősített ügyeletet, ebéd- és buszkíséret, fokozott odafigyelést jelent. Az iskolai oktatás esetében elmondható, a szülők a délutáni foglalkozások alól szóbeli kérésre is elvihetik gyermekeiket

11:43 - A vonatban várják az indulást Zákányon

A reggel érkezett menekültek felét már elszállították Zákányból, a tömeg másik felét vonatra ültették egy jó ideje. Az indulást körülbelül négyszázan várják a vagonokban délelőtt fél tíz óta, többségük fiatal férfi, Murakeresztúrra viszik őket.

Megnyitották a korábban lezárt röszkei határt

Öt nap után vasárnap délelőtt újra megnyílt az M5-ös autópályán fekvő röszkei határátkelőhely. Az átkelőt Pintér Sándor belügyminiszter és szerb kollégája, Nebojsa Stefanovic nyitotta meg.

A migránsokat ezentúl a régi, 5-ös úton fekvő, úgynevezett Röszke 2 átkelőnél veszik nyilvántartásba.

Pintér Sándor kiemelte, hogy a rendkívüli helyzetek rendkívüli lépéseket kívántak, ezért kellett lezárni a határt, de a szerb belügyminisztériummal való jó együttműködésnek köszönhetően rövid időn belül újra meg lehetett nyitni.

10:46 - Így viszik a menekülteket Szerbiából Horvátországba


Laptársunk a Népszabadság hírportálja, a NOL.hu videót tett közzé, melyben azt rögzítették, hogyan utaznak át Szerbián, majd Horvátországon azok a menekültek, melyek végül vagy Baranya, vagy Somogy megyében de újra magyar területre lépnek. Szerbiából folyamatosan érkeznek menekültek Horvátországba.

A tovarniki vasútállomásról naponta csupán egyszer indul vonat, de a buszok folyamatosan szállítják a zöldhatáron érkezőket Magyarország felé.
A NOL.hu videója


09:30 - Az ORFK szerint csak vasárnap már több mint 3000 menekült jött

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint vasárnap reggel 6 óráig a magyar-horvát határszakaszon 3100 illegális bevándorló érkezett, szombaton pedig 4740-en. A rendőrség tájékoztatása szerint ezzel az idén 217 382 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek. A rendőrség közlése szerint a határzárral kapcsolatban szeptember 15-étől eddig 140 emberrel szemben indítottak büntetőeljárást. (MTI)

09:22 - Folyamatosan jönnek a menekültek

Az eső tényleg nem szegte kedvét a bevándorlóknak, folyamatosan gyűlik a tömeg Zákányban. Úgy tudjuk, újra több mint ezer menekült van a dél-somogyi faluban. Erről a Hajrá Zákány Facebook-csoport friss fotót is posztolt.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A kelő Nappal érkeztek
[/caption]

Vasárnap, 08:55 - Kétezer menekült lepte el éjszaka Zákányt

Sokáig úgy tűnt, csendes éjszaka köszöntött a falura, aztán hajnalban megindult a menekültáradat: vagy kétezren érkeztek meg a szakadó esőben, ám szerencsére gyorsan sikerült vonatot intézni nekik, s a csoport hat és hét óra között el is hagyta a települést. Azóta néhány százan már ismét jöttek, a határ magyar oldalának magasabb pontjairól jól látni a horvát utat, melyeken a migránsokkal teli buszok várakoznak. Most éppen három tűnt fel. Szerencsére elállt az eső, így valamivel könnyebb a rendőrök és a segítő önkéntesek dolga.

 

--------------------------------------------------------------------------


21:32 - Csend van Zákányban

Az utolsó vonat elindulása óta nem érkezett több menekült a faluba a helyiek tudomása szerint. Hozzáteszik: szerintük ez a vihar előtti csend, mert a tegnapihoz hasonló, mozgalmas éjszakára számítanak, sok száz migráns érkezésével.


21:26 - Több mint négyezren jöttek ma Horvátország felől

Bakondi György,
a miniszterelnök biztonságpolitikai tanácsaddója az M1-nek nyilatkozva este fél kilenckor bejelentette, hogy a horvát határon még mindig dolgoznak a határzár (gyoda) telepítésén. A befejezést tegnap tegnap éjfélre ígérte. Ma este hatig 4100 menekült érkezett Horvátország felől. (Index)

21:00 - A zákányi kisbolt tulajdonosa tejet vitt a menekült gyerekeknek

A trafik mellett üzemelő bolt is erőn felül teljesít  Zákányban, gyakorlatilag mindenki innen látja el magát a rendőröktől a sajtósokig. A tulajdonos tejet vitt a menekült gyerekeknek. (Hajrá Zákány FB)

20:51 - Az osztrákoknak nagyon nem tetszik a horvátok hozzáállása

- Ausztria tartja magát a dublini egyezményhez, és természetesen minden egyes esetben megindítja az eljárást azért, hogy Horvátországba vagy Szlovéniába visszaküldhesse a menekülteket - közölte az osztrák belügyminiszter szombaton. Senki nem tudja nekem elmagyarázni, hogy Horvátországban és Szlovéniában miért nem nyújtanak be menekültkérelmet, ezek az országok miért ne lennének biztonságosak - adott hangot értetlenkedésének Johanna Mikl-Leitner a Kronen Zeitung című osztrák napilap online felületén szombat délután megjelent közleményében.


NOL.hu: Furcsa ügy a horvát rendőrök lefegyverzése

Laptársunk, a NOL.hu szombati cikkében arról számolt be, hogy a határon álló magyar rendőrök kérték meg horvát kollégáikat, hogy maradjanak fent azon a vonaton, amely pénteken az észak-horvátországi Pélmonostorról körülbelül ezer menekülttel átjött Magyarországra – árnyalja a negyven horvát rendőr „lefegyverzéséről” szóló kormányzati bejelentést az a munkatársunk, akinek a határon sikerült felszállnia a vonat mozdonyára és Magyarbólyig jött a tíz kocsiból álló szerelvénnyel. A Népszabadság hírportáljának minderről videója is van.  


18:30 - Nem úsztak át a Dráván menekültek

Egy újabb hír bizonyult kacsának az elmúlt órákban. Néhány forrásuk azt feltételezte, hogy Őrtilosnál az alacsony vízszintű Dráván több migráns is érkezett Somogyba a horvát oldalról. Kiderült, semmi szükség sincs a vizes kalandra, hiszen szárazföldön, a zöld határon át kényelmesen át lehet jönni a túloldalról. A környéken élők közül többen megerősítették: nem történt ilyen átúszós átkelés a migránsok részéről Őrtilosnál, ahol a folyó képezi a határvonalat. Megkérdeztük a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának szakembereit is, egyöntetűen azt állították, hogy bár valóban alacsony a vízállás, az érintett Mura-Dráva találkozásánál életveszélyes az úszva történő átkelés még gyakorlott drávai embereknek is, bár kétségtelen, nem lehetetlen vállalkozás.


18:06 - Somogyi buszosok a határnál
Információink szerint tucatnyi busz állt szolgálatba Somogy és Baranya horvát határszakaszán.

16:52 - Mégis elindult a vonat
Mintegy hatszáz menekültet szállítottak el Zákányról valamivel öt óra előtt, órákat vártak az indulásra a vagonokban.

16:45 - Nem indult el a vonat
Ugyanaz a 600 fős szerelvény áll a gyékényesi vasútállomáson Zákányban, melyre órákkal ezelőtt szálltak fel a menekültek. Egyelőre nem indulnak, 18 és 20 óra között nagyobb tömegű menekülthullámot várnak a zöld határon át ide.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Jönnek a rendőrök
[/caption]
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A vonatot várják
[/caption]
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Békés a hangulat
[/caption]
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Indulnának tovább
[/caption]

16:26 - Felhívták a szállásadókat

Szinte minden szállásadót , kollégiumot felhívtak Barcs, Csokonyavisonta térségében, s már vasárnaptól szerettek volna minden lehetséges helyet kibérelni vélhetően a megerősített rendőri és katonai jelenlét miatt. Úgy tudjuk, hétfőtől le is foglaltak szinte mindent, még a vadászházak többségét is.


15:48 - Semmi pánik, cigi lesz

A rendkívüli helyzetre való tekintettel délután is nyitva lesz a trafik Zákányban. (Hajrá Zákány)


15:09 - Éjszakára kész lesz az első védvonal a horvát határon

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója arról beszélt ugyancsak Mohácson, hogy az éjszaka elkészült a magyar-horvát határszakaszra 41 kilométeren tervezett műszaki határzár első védvonala, a kerítés építése ugyanakkor a terepviszonyok miatt nehezebb lesz, mint a magyar-szerb határon.


14:32 - Újabb hatszáz menekült szállt fel a vonatra

- Egy újabb szerelvényre újabb kb. 600 migráns szállt fel, lassan útnak indulnak. Folyamatosan igyekszünk a rendőröknek, sajtósoknak, segítő civileknek vizet, kávét osztani. Nyugodt hangulatban telik a nap - írják legfrissebb bejegyzésükben a zákányiak a Facebook-on.


14:23 „Horvátország cserbenhagyta Magyarországot”

Kovács Zoltán egy mohácsi sajtótájékoztatón azt mondta szombaton, hogy

Horvátország nemcsak Magyarországot, hanem az Európai Uniót is cserben hagyta, és feladott minden rá nézve is érvényes jogi kötelezettséget.

A kormányszóvivő beszámolt arról, hogy a horvátok folyamatosan szállítják a magyar határra az illegális migránsokat, Magyarország pedig teljesíti és a továbbiakban is teljesíteni fogja az unióval kapcsolatos eljárásokhoz kötődő feladatait.

"Regisztrálunk, és ellátunk minden, hozzánk érkező illegális migránst" - fogalmazott.14: 06 - Már mindenhol migránsokat látnak

Fonyódon is vaklármának bizonyult a hír, hogy menekültek vannak a városban, a Balaton-parti város vasútállomáson láttak több tucatnyi menekültet információink szerint, de az értesülést a rendőrség cáfolta. A Somogy déli határvidékén összegyűjtött menekülteket nem ezen, s nem is a kaposvári útvonalon szállítják a gyűjtőpontokra. Reggel Kaposváron véltek felfedezni valakik két busznyi menekültet.


13:14 - Ötszáz katona Kaposváron

Kiürítik a kaposvári RG Csarnokot annak az ötszáz katonának az elhelyezésére, akik a horvát-magyar határon vesznek részt a kertésépítési és a logisztikai munkálatokban. Mint arról korábban beszámoltunk, a kerítés építése pénteken megkezdődött.


12:55 - Több rendőr, több menekült

Úgy értesültünk, hogy a Máltai Szeretetszolgálat étel- és vízosztó pontot hoz létre Nagykanizsán, hogy biztosíthassák a menekültek ellátását, innen látnák el a zákányiakat is. A rendőrség cáfolatának ellenére hírportálunk úgy tudja, hogy a Belügyminisztérium rendőröknek küldött ellátmánya elakadhatott valahol. Ezen kívül információink szerint még 200 rendőr érkezhet a faluhoz, mert délutánra sokkal több menekült érkezését prognosztizálják.

Emlékeztetőül:
Menekültek százai érkeztek meg pénteken este Somogyba12:43 - Ellentmondásosak a hírek a zákányi menekülthelyzetről

Helyi információink szerint nehéz helyzetben vannak a három-négy óránként 1000-1500 fős létszámúra duzzadó menekültek Zákányon, mert a falubeliek és segítők minden erőfeszítésének ellenére kevés, vagy alig kapnak valamilyen ellátást, az ételben és palackos vízben is hiányt szenvednek. Egyébként éppen most gördült be értük egy újabb üres szerelvény. Úgy tudjuk, hogy a helyszínen a Vöröskereszt és több más humanitárius szervezet is igyekszik besegíteni.
Méhes Dóra, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője határozottan cáfolta azt az értesülésünket, hogy a rendőrök nem kapnának ellátást, hideg élelmet, valamint a déli órákban meleg ételt is biztosítanak a szolgálatot teljesítő rendőröknek. Az étel elfogyasztásában lehetnek csúszások a feladatellátáshoz igazodva-  tette hozzá a szóvivő.

12:04 Pluszpénz jár a besegítő buszosoknak

A magyar kormány elismerte, hogy a közlekedési központok munkatársainak áldozatos és kitartó munkája nagymértékben hozzájárult a bevándorlási krízis okozta helyzet hatékony kezeléséhez, a társaságok munkavállalói ebben a kiélezett helyzetben is nagyszerű munkát végeztek. A feladatban részt vevő munkatársak a munkáért járó plusz járandóságot kapnak. Valamennyi Közlekedési Központ a társasági szabályoknak megfelelően, rendkívüli helyzetben és körülmények között végzett munkáért járó, az ezen teljesítmények utáni béreket a tárgyhavi járandóságokkal együtt fizették, illetve fizetik ki a munkavállalóknak, beleértve az esetleges túlórákat is - számolt be a Dél-Dunántúli Közlekedési Zrt. szombati közleménye.

A VOLÁNBUSZ Zrt. a 2015. szeptember 4-én történt mozgósításban összesen 64 darab autóbusszal vett részt, mely a szokásos napi rendszerességű szállítást jelentősen meghaladta, valamint a járművezetőktől is jelentős többlet erőfeszítést igényelt. Mindezért a feladatban résztvevő autóbuszvezetőknek, illetve a háttérmunkát végző szervező munkatársaknak, összesen 74 főnek a társaság szeptember 8-án plusz járandóságot fizetett ki.11:40 - Zákány odateszi magát

Zákány hivatalos Facebook-oldalán köszönő szöveg ismeri el a helyiek munkáját, ugyanitt friss fotókat is találtunk az aktuális helyzetről. Az egyiken éppen menekültek százai szállnak fel egy vonatra.

A szöveg a zákányiak közösségi oldalán:
Köszönjük mindenkinek, aki segített kezelni a kialakult helyzetet. Köszönet a rendőröknek, mentősöknek, vállalkozóknak, önkénteseknek, mindenkinek...
 Nem csupán a Zákányon áthaladó több ezer migránsért, vagy azokért, akik meleg takarót és vacsorát kaptak tőlünk, illetve ÖNÖKTŐL, hanem ZÁKÁNYÉRT! Azért, hogy a segítségnek köszönhetően nagyobb rendbontás, zavargás nélkül telt el az este.
 Úgy, hogy Önök, akik itt követték nyomon az eseményeket, az esetleges kisebb kellemetlenségeken, ijedtségen túl komolyabb kárt nem szenvedtek, bántódásuk nem esett.
 Most hazamegyünk, a rendőri jelenlét folyamatos. Az eseményekről a későbbiekben is tájékoztatjuk Önöket!

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A helyzet Zákányon (fotó: Hajrá Zákány facebook-oldal)
[/caption]


11:00 - Több mint ezer menekült Zákányon   (MTI)

A zákányi vasútállomáson szombat délelőtt ezernél is több menekült várakozott a sínek mellett ülve a Nagykanizsáról értük jövő vonatra. A rendőrségi sorfallal körülvett emberek nyugodtan várakoznak. Jankó Szabolcs (Fidesz-KDNP), a valamivel ezer feletti lakosú Zákány polgármestere szombaton elmondta: a migránsok többsége éjszaka a vasúti sínek mellett, illetve a zöldhatáron jött át Horvátországból. 
 >>>  Éjszakai, helyszínen készített videós riportunkat itt olvashatják!

A még pénteken érkezett, Zákányban maradt menekültek egy részét éjfél után már elvitték vonattal a településről - mondta a polgármester. Korábban mintegy ezer ember gyalog indult el Nagykanizsára, ahonnan a regisztrációs pontokra szállították őket. Az előző nap érkezettek közül néhány százan ott maradtak éjszakára, de közben újak "szivárogtak be" a határon, és azóta is folyamatosan érkeznek. A többség a pályaudvaron várja a vonatot, de a közeli sportpályán is sokan vannak - közölte a somogyi falu vezetője, aki arról is beszámolt, hogy pénteken a faluban "volt egy kis riadalom, amikor a semmiből megjelent" mintegy 1500 menekült átvonult a településen, de mostanra normalizálódott a helyzet. A faluban nyugalom van, folyamatosan tájékoztatják a helybelieket.
10:50 - Somogy is kárvallottja a horvátok B-tervének

Nem volt megállapodás a magyarokkal. Rákényszerítettük őket, hogy fogadják a menekülteket, úgy, hogy odaküldtük az embereket, és továbbra is ezt fogjuk tenni - jelentette ki Zoran Milanovic horvát miniszterelnök szombaton Pélmonostoron (Beli Manastir) az Index.hr horvát hírportál tudósítása szerint. A miniszterelnök szombat reggel látogatott el a magyar határ melletti Pélmonostorra.Milanovic a helyszínen tartózkodó újságíróknak azt mondta: megítélése szerint működik a "B-terv". A kormányfő pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az ország lehetőségei korlátozottak, ezért átérnek a "B-tervre", és a magyar határhoz irányítják az menekülteket.

9:45 - Behívták a tartalékos katonákat!

- A tömeges migrációs helyzet miatt Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnökének javaslatára Simicskó István honvédelmi miniszter elrendelte az önkéntes műveleti tartalékos katonák részleges behívását - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) közleményben. Elsősorban azoknak az aktív katonáknak a laktanyán belüli feladatait látják majd el, akik már huzamosabb ideje az ideiglenes biztonsági határzár, illetve a Határozott Fellépés 2015 elnevezésű gyakorlat feladataiban vesznek részt.

A Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszere két részből tevődik össze, a védelmi és műveleti tartalékosokból. Az őrzés-védelmi feladatokra rendszeresített, kétezres létszámban megjelölt védelmi tartalékos keret szinte mindig teljesen fel van töltve. Az önkéntes műveleti tartalékosok száma is meghaladja a három és fél ezret.


8:10 - Vaklárma a két busznyi menekült Kaposváron

Két csuklóbusznyi menekültet láttak Kaposváron közlekedni szombatra virradó éjjel, mint kiderült, migránsokat nem szállítanak a megyeszékhely irányába. Megtudtuk, a rendőrség is kapott hasonló állampolgári bejelentést, de a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közölte, a bevándorlókat nem erre szállítják.

Az éjjel tömegesen érkeztek illegális bevándorlók - a magyar-horvát határszakaszon keresztül Somogy megyébe a szomszédos Baranya és Zala mellett. Beremenden, Magyarbólyon, Gyékényesen, Nagykanizsán és Letenyén közel 5000 személlyel szemben intézkedett a rendőrség, akiket a regisztrációs pontokra, Vámosszabadiba és Szentgotthárdra kísértek. Megtudtuk, a menekültek szigorú feltételek között, rendőri kísérettel viszik tivább megyénkből.
Magyarbólyon a magyar államhatárt átlépő vonat mozdonyvezetőjét és annak személyzetét a rendőrök előállították, a szerelvényt Magyarország területére bekísérő - szolgálati lőfegyverrel nem rendelkező - horvát rendőröket igazoltatták, majd visszakísérték a horvát államhatárig.

 

A Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszere két részből tevődik össze, a védelmi és műveleti tartalékosokból. Az őrzés-védelmi feladatokra rendszeresített, kétezres létszámban megjelölt védelmi tartalékos keret szinte mindig teljesen fel van töltve. Az önkéntes műveleti tartalékosok száma is meghaladja a három és fél ezret. 12:04 Pluszpénz jár a besegítő buszosoknak A magyar kormány elismerte, hogy a közlekedési központok munkatársainak áldozatos és kitartó munkája nagymértékben hozzájárult a bevándorlási krízis okozta helyzet hatékony kezeléséhez, a társaságok munkavállalói ebben a kiélezett helyzetben is nagyszerű munkát végeztek. A feladatban részt vevő munkatársak a munkáért járó plusz járandóságot kapnak. Valamennyi Közlekedési Központ a társasági szabályoknak megfelelően, rendkívüli helyzetben és körülmények között végzett munkáért járó, az ezen teljesítmények utáni béreket a tárgyhavi járandóságokkal együtt fizették, illetve fizetik ki a munkavállalóknak, beleértve az esetleges túlórákat is - számolt be a Dél-Dunántúli Közlekedési Zrt. szombati közleménye.

A VOLÁNBUSZ Zrt. a 2015. szeptember 4-én történt mozgósításban összesen 64 darab autóbusszal vett részt, mely a szokásos napi rendszerességű szállítást jelentősen meghaladta, valamint a járművezetőktől is jelentős többlet erőfeszítést igényelt. Mindezért a feladatban résztvevő autóbuszvezetőknek, illetve a háttérmunkát végző szervező munkatársaknak, összesen 74 főnek a társaság szeptember 8-án plusz járandóságot fizetett ki. 14:23 „Horvátország cserbenhagyta Magyarországot” Kovács Zoltán egy mohácsi sajtótájékoztatón azt mondta szombaton, hogy

Horvátország nemcsak Magyarországot, hanem az Európai Uniót is cserben hagyta, és feladott minden rá nézve is érvényes jogi kötelezettséget.

A kormányszóvivő beszámolt arról, hogy a horvátok folyamatosan szállítják a magyar határra az illegális migránsokat, Magyarország pedig teljesíti és a továbbiakban is teljesíteni fogja az unióval kapcsolatos eljárásokhoz kötődő feladatait.

"Regisztrálunk, és ellátunk minden, hozzánk érkező illegális migránst" - fogalmazott.

Megnyitották a korábban lezárt röszkei határt Öt nap után vasárnap délelőtt újra megnyílt az M5-ös autópályán fekvő röszkei határátkelőhely. Az átkelőt Pintér Sándor belügyminiszter és szerb kollégája, Nebojsa Stefanovic nyitotta meg.

A migránsokat ezentúl a régi, 5-ös úton fekvő, úgynevezett Röszke 2 átkelőnél veszik nyilvántartásba.

Pintér Sándor kiemelte, hogy a rendkívüli helyzetek rendkívüli lépéseket kívántak, ezért kellett lezárni a határt, de a szerb belügyminisztériummal való jó együttműködésnek köszönhetően rövid időn belül újra meg lehetett nyitni.

A horvátok újabb furcsa tervvel álltak elő Elég durva a horvát kormány C-terve arra az esetre, ha Magyarország lezárná a közös határszakaszt a szerb-magyar határon már megismert kerítéssel. A horvátok azt tervezik a vasárnap megjelent Vecernji List című horvát napilap szerint, hogy nem szervezetten szállítják őket el a szerb-horvát határról a magyar határhoz, hanem arra ösztökélik a menekülteket, hogy saját maguk tegyék meg az utat. A lap szerint az illegális bevándorlók így kaotikusan, felügyelet nélkül érkeznek a magyar határra, és sokkal nehezebb lesz a magyar hatóságoknak ellenőrizni őket. A helyzet Zákányon (fotó: Hajrá Zákány facebook-oldal) Menekülthelyzet Zákányban fotó: Hajrá Zákány Facebook Jönnek a rendőrök A vonatot várják Békés a hangulat Indulnának tovább A kelő Nappal érkeztek Hagytak maguk után szemetet, de a zákányiak nem hagyták annyiban Beálltak a vonatok Zákányon Háromszáz migráns indult útnak Barcsról vasárnap éjjel Volt, aki a kutyáját is magával hozta Vonattal vitték el a menekülteket Hétfőn is több ezer menekült érkezett Zákányba Jankó Szabolcs, Zákány polgármestere -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!