Kék hírek, bulvár

2015.11.12. 15:52

Közel nyolcmilliós kártérítés a tarra vágott erdőért

A környezetvédelmi előirányzatnak kell megfizetnie 7,7 millió forint nem vagyoni kárt egy böhönyei férfinak, aki 2011 tavaszán több mint 1200 köbméter mézgás égert és akácfát vágott ki engedély nélkül egy iharosberényi erdőből.

A. V.

A férfit az idén januárban jogerősen négy és fél év börtönre ítélte a Pécsi Ítélőtábla folytatólagos sikkasztásért és környezetkárosításért. A vádlott cége nevében kötött szerződést a sértettel vállalkozással mely alapján szakmai segítséget ígért vágási, telepítési üzemtervek készítésében, az erdőtisztításával kapcsolatos feladatok szervezésében, valamint közreműködést az erdészeti hatóság előtti eljárásokban. A böhönyei férfi 2008 és 2011 között a számára kezelésre átadott, ám a sértettnél haszonbérletben lévő iharosberényi erdőrészletekből 41,5 millió forintnyi fát termelt ki hatósági engedély nélkül, emellett még nem vágásértett akác és mézgás égerfát vágatott ki hatósági engedély nélkül tarvágással. A vádlott egy magánszeméllyel is szerződött erdőgazdálkodásra, s a sértett erdejéből 2010 őszén és telén nagyjából egymillió forintnyi akácot vágott ki és adott el.Miután a megyei főügyészség szerint az égeres és akácos tarvágásával az erdő, mint természeti érték is károsodott, ezért a közjogi szakág nem vagyoni kár iránti keresetet adott be a böhönyei férfi ellen a nagyatádi bíróságra. A grémium nem jogerős ítéletében 7,7 millió forint nem vagyoni kár megtérítésére kötelezte az alperest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!