Kék hírek, bulvár

2015.11.11. 16:13

Szegregáció: az EMMI-t is elmarasztalta a bíróság

Az EMMI is felelős azért, hogy a kaposvári Pécsi Utcai Tagiskola 2010 óta változatlanul szegregáltan működik – állítja közleményében a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) a Kaposvári Törvényszék szerdai ítéletére hivatkozva.

K. G.

Az oktatásirányítás minden helyi és központi szereplője úgyszintén felelősséggel tartozik a kialakult helyzetért, állítják. Az ítélettel elsőként állapította meg az Emberi Erőforrás Minisztériumának felelősségét egy bíróság a szegregáció fenntartásáért. Eszerint az EMMI azzal mulasztott, hogy nem utasította a Kliket a szegregáció megszüntetésére.Vadócz Attila, a Kaposvári Törvényszék sajtószóvivője lapunknak megerősítette: a bíróság négy alperest ítélt el a Pécsi utcai iskola ügyében: felelősnek ítélte őket, mert elkülönítették a roma tanulókat, és nem tettek meg mindent azért, hogy a szegregációt felszámolják. Ugyanakkor felszólította őket a jogsértés megszüntetésére. Az ítélet első fokon született, vagyis nem jogerős. A Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány álláspontja szerint a jogellenes állapot megszüntetése elsősorban az érintett hatóságok feladata lett volna, de a 2010 óta eltelt időben sem a kaposvári önkormányzat, sem a minisztérium, sem az állami iskolafenntartó, sem a megyei kormányhivatal nem tett lépéseket ennek érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!