Kék hírek, bulvár

2015.12.07. 18:28

Ki fizeti az edénytörést? Rájár a rúd az „öregecskedő” kukákra Fonyódon

Összetörték a szemetesét a kukások, és a szolgáltató nem hajlandó megtéríteni az árát, panaszolta egy fonyódi olvasónk. Hosszas levelezés és telefonálgatás után sem tudta érvényesíteni az igazát. Megírta hát a történteket az internetre, ezek után rövid időn belül tucatnyian jelentkeztek, akik hasonló esetek kárvallottjai lettek.

K. G.

– Egy hónapja vettük észre, hogy a hulladékgyűjtő autó távozása után a kukánk teteje rommá tört, az eleje is berepedt. A szolgáltató céget nem lehet elérni telefonon csak hosszú várakozás és többszöri telefonálgatás után, ez nem percekben értendő, hanem hosszú, több tízpercekben illetve sokszori próbálkozással. A szolgáltató részéről nem a probléma megoldására való hajlandóságot, hanem épp ellenkezőleg, a felelősség alóli kibúvást tapasztaltam. Pedig az ő alkalmazottjuk hanyag munkavégzésének köszönhető a károkozás.... – mondta Bierbichler Andrea.
Az ügyfél döbbenten hallgatta, hogy a szemetesek szerint azért tört össze a kuka, mert túl öreg volt.– A jó állapotú kuka feltételezett anyagfáradására fogják a történteket. Szerintem senkinek nem jutna eszébe, hogy a szemetes kukáját, mielőtt kirakja, lefotózza, hogy az esetleges törésnél bizonyítani tudja, hogy még ép volt az edénye mielőtt kiürítették. Egy 1977-es felirat volt a kukán, ezért gondolják, hogy akkor készült, de szerintem nem a gyártás évét írták oda. Kérdem én, ha egy kukásautó összetör egy oldtimer kocsit meg egy öreg parasztházat, akkor sincs kártérítés, mert régiek voltak? A kukánkat földhöz verték, vagy az autóba csapták be, vagyis nem tartották tiszteletben más tulajdonát. A cég viszont nem kezdeményezett eljárást a nemtörődöm, hanyag magatartás miatt – folytatta Bierbichler Andrea.

Ehelyett a lengyeltóti Pelso-Komtól egy levelet kapott, amelyben az állt, hogy a helyszíni szemlén megállapították: a kukát 1977-ben gyártották, és ilyen öreg szemetes edény esetleges sérüléseiért nem vállalnak felelősséget. 
– Ismeretesek a műszaki okok, amelyek a gumik és műanyagok természetes elöregedéséhez vezetnek – mondta lapunknak Fodor József ügyvezető. – Előfordulhat, hogy a munkásunk valóban odacsapta a kukát, bár erről dokumentumok nincsenek. Nálunk is emberek dolgoznak, szorítja őket az idő, más a habitusuk vagy a fizikumuk. De a szemetes edényeknek a nyolc-tíz éves élettartamuk alatt bírniuk kell az apróbb igénybevételt, ha 10-15 centi magasról leejtik.

Az igazgató hozzátette: bár véleményük nem egyezik az ügyfélével, de vannak fórumok, például a fogyasztóvédelem és a békéltetőtestület, ahol közelíthető a két álláspont.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!