Kék hírek, bulvár

2016.07.15. 11:50

Felhőszakadás, szélvihar: ingajáratban a tűzoltók

A szélvihar és felhőszakadás után a tűzoltókat hatvannyolc műszaki mentéshez riasztották. Hatvanhárom esetben kidőlt fák, letört ágak eltávolítását végezték az egységek.

Harsányi Miklós

Bázelné Mihályka Szabina megyei katasztrófavédelmi szóvivő pénteken közölte: huszonhárom helyszínen a közlekedést veszélyeztette az úttestre borult fa, ám sok esetben villany- és telefonvezetéket valamint lakóházakat is megrongáltak a szél által megtépázott fák. Kapolynál valamint Barcs és Babócsa között a vasúti sínekre dőlt fa okozott fennakadást.



A tabi tűzoltók megtisztították az átfolyót, szabad utat engedtek a felgyülemlett esővíznek. Megyénkben tíz helyszínen bőgtek fel a szivattyúk, hét esetben lakóháznál. Nágocson, a Hősök terén több családi ház kazánházában és szuterénjében másfél méter magasan állt a víz. A település önkéntesei távolították el a helyiségekből az esővizet. A Petőfi Sándor utcában a nágocsi önkéntesek segítettek annál az épületnél, amelynek tetőszerkezetét megbontotta a vihar.

A siófoki Alsó utcában a vízelvezetők megteltek csapadékkal, amit nagy teljesítményű szivattyúkkal emeltek a tűzoltók, ezzel megóvták a lakóházakat az elöntéstől. Ságváron a hirtelen nagy mennyiségben lezúduló csapadék hatására felduzzadt a Java patak, amely két lakóházat veszélyeztetett. A polgármester elrendelte a helyi vízkár elleni védekezést, s a települési mentőcsoport tagjaival mintegy négyszáz homokzsákkal védték az ingatlanokat.

Elöntötte a víz a kempinget

Elöntötte a miklósi kempinget a víz az esőzések után, kilépett a medréből a helyi patak. A tulajdonos, egy holland nő 2004 óta él Magyarországon. Most nagyon mérges lett, mert nem érti, hogy miért nem lehet rendbe tenni a patak medrét, hogy megelőzzék a bajt. Nincs hivatal és nincs ember erre, összegezte a tapasztalatait. Hat évvel ezelőtt ugyanígy elárasztotta a víz, azóta nem történt semmi. Most két lakókocsiban kárt tett az áradat, a vendégek ezek után elmentek.    
Kristóf Györgyi polgármester szerint nem könnyű a holland hölgy helyzete, de az önkormányzat és a tűzoltóság is  mindenben megpróbálnak neki segíteni. A nő területe egy vízgyűjtő közepén fekszik egy völgyben, oda zúdul a csapadék. Csütörtökre virradóra 100 milliméter eső esett néhány óra alatt.
– A terület a patak medréhez közel van, ártérben, így bármikor előfordulhat hasonló – mondta Kristóf Györgyi. – A hölgy panasza nyomán a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság balatonőszödi kirendeltségének munkatársai már felmérték a gondot. A tulajdonos azt szeretné, ha mélyítenék a patak medrét, de ez nagy és költséges munka...
K.G.       

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!