Kék hírek, bulvár

2016.11.02. 15:02

Egy 1828 rendbeli közokirat-hamisítás rontotta le a statisztikát

Meglepő módon Kaposvár lett a legbűnösebb település a megyei jogú városok közül a tavalyi évben, erre az eredményre jutott a HVG a saját számítása és a Legfőbb Ügyészség statisztikája alapján. Ezt egy olyan tendenciába illeszkedő jelnek tekintik, miszerint nem a gazdaságilag leszakadó félben lévő keleti országrész a bűnügyileg legfertőzöttebb terület az országban, hanem egyes dunántúli városok is előretörtek ebben a mutatóban.

K. G.

2015-ben Kaposvár állt az élen az egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztika, az úgynevezett ENYÜBS szerint, ez az összesítés azonban pusztán a bűncselekmények számát jelzi, függetlenül azok veszélyességétől. Ezért Kaposvár első helye kissé csalókának tűnik, mert egyetlen gigantikus bűncselekmény, egy 1828 rendbeli közokirat-hamisítás tornázta fel a bűntények számát. A hasonló sorozat-bűncselekmények, amelyeket néhány éve már nem halmazatként számolják el a statisztikák, mindig megdobják a végeredményt. Így kerülhetett az élre Kaposvár 2015-ben a tízezer lakosra vetített 590 bűncselekménnyel. Ezzel szemben 2011-ben a somogyi megyeszékhely a 13. helyet foglalta el (530), míg a 2001 és a 2006 év közötti évek átlagával a 11. pozíció volt Kaposváré (565).



A szubjektív biztonságérzetet leginkább befolyásoló bűncselekmények között említhető a lakásbetörés, a garázdaság, a testi sértés és a rablás. Tízezer főre vetítve, kategóriákra bontva ezek közül mindössze a rablásokban került fel a tavalyi évben Kaposvár a tíz legbűnösebb megyeszékhely listájára, de ott mindjárt a 3. helyre ugrott. Az erőszakos bűncselekmények (garázdaság, testi sértés, rablás) esetében a lakosságszámra jutó arány alapján tavaly Miskolc és Salgótarján végzett az élen, de napi egy ilyen bűntény Debrecenben, Pécsen, Nyíregyházán és Szegeden is megesett. Érdekesség, hogy továbbra is Pécsen történt a legtöbb emberölés, és a 23 megyei jogú város több mint a felében egyetlen gyilkosság miatt sem kellett riasztani a rendőrséget. Viszont Kaposvár volt a színhelye az egyik legmegdöbbentőbb tavalyi tragédiának: áprilisban egy trafik fiatal eladónőjét ölték meg.

Ebben az ügyben eredményesen nyomoztak a rendőrök, ám a nyomozáserdeményességi mutató a HVG szerint Kaposváron csak a 22. helyre volt elég a 23-ból. Öt megyei jogú városnak volt 50 százalék alatt a mutatója: Dunaújváros, Kecskemét, Eger, Érd és Kaposvár (43 százalék). A lap kiemeli, hogy a lakásbetörések esetében Kaposváron és Egerben 20 százalék alatt maradt a nyomozáseredményesség.

A megyei főkapitányság szerint korántsem ennyire rossz a helyzet Somogyban, mint amit az említett statisztika tükröz. A Somogyi Hírlap kérdésére az SMRFK sajtószolgálata megerősítette: a közbiztonság nyugodt, kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes volt az egész megye területén. Jelentősen csökkent a bűncselekmények száma, a nyomozás eredményesség pedig növekedett. Járási polgármesterekkel találkozott az elmúlt időszakban Piros Attila dandártábornok, megyei főkapitány Fonyódon, Kaposváron, Tabon, Siófokon és Marcaliban. Megvitatták a lakosság szubjektív biztonságérzetének alakulását. A főkapitány kiemelte, hogy jelentősen csökkent a bűncselekmények száma, a nyomozások eredményessége továbbra is pozitív fejlődést mutat. A városi kapitányok tájékoztatták a polgármestereket a rendőrség 2016-os év első kilenc hónapjában végzett tevékenységéről, valamint áttekintették a járások településeinek közrendjét és közbiztonságát.

A nyári munkájuk összegzésekor a sajtónak Piros Attila hasonló módon hangsúlyozta, hogy nyugodt, békés, kiegyensúlyozott volt az idei idegenforgalmi szezon. Bár kevesebb készenléti rendőr érkezett a megyébe, átszervezésekkel sikerült elérni, hogy nem hiányoztak. Ezzel együtt csökkent a bűncselekmények száma, és nőtt a nyomozati eredményesség, valamint az elfogások és előállítások száma. A rendőrségi statisztika harmadával kevesebb ismertté vált bűncselekményt rögzített, mint az elmúlt év azonos, június–augusztusi időszakában. A három balatoni kapitányságon, Marcaliban, Fonyódon és Siófokon jelentős volt a bűncslekmények visszaesése 2016-ban. A legtöbb ismertté vált bűncselekményt még mindig siófoki kapitányság jegyezte, de itt is negyven százalékkal kevesebb eset jutott a rendőrök tudomására, mint 2015 nyarán. Ezzel szemben az elfogások száma 60 százalékkal növekedett a siófokiak illetékességi területén. 2015 első hét hónapjában a rendőri eljárásban regisztrált bűncslekmények száma 6869 volt, míg a 2016-os év hasonló időszakára ez a szám 4257-re esett vissza. Ezzel együtt a felderítettségi eredményesség 61 százalékra nőtt idén júliusra. A kaposvári kapitányság nyári mutatói szerint 571-ről 393-ra esett vissza a bűntények száma, a nyomozáseredményességük pedig meghaladta a 62 százalékot. Az összes bűncselekmény felderítési eredményessége több mint 54 százalékos volt az idei év első hét hónapjában.

A megyei főkapitány megjegyezte, hogy amióta négy éve Somogyba került, több mint ötven százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma, a felderítettség aránya pedig több mint duplájára nőtt. Annak ellenére sikerült nagy mértékű javulást elérni, hogy a megyei főkapitányságra folyamatosan teher hárult a migránsválság miatti fokozott határvédelem miatt. Emiatt egyes időszakokban somogyi rendőröket vezényeltek más határszakaszokra is.

Sok a somogyi bűncselekmény, kevesebb a helyi elkövető

Somogy nem dicsekedhet dobogós helyezésével a HVG saját számítása és Legfőbb Ügyészség statisztikája szerint a bűnügyi fertőzöttséget tekintve. A 2013-2015-ös években a megyei átlagok alapján a bűncselekmények számát tízezer lakosra kivetítve a legbűnösebb térség a főváros volt 540 bűnténnyel, a második Nógrád 371, a harmadik Somogy 367, a negyedik Jász-Nagykun-Szolnok 353 bűncselekménnyel. Ezután következik Fejér (348), Borsod-Abaúj-Zemplén (327), Heves (322), Szabolcs-Szatmár-Bereg (312). Ezeket követi Baranya (300), Csongrád (295), Bács-Kiskun (283), Tolna (255), Győr-Moson-Sopron (253), Zala (249), Vas (239), Komárom-Esztergom (235), és Békés (224) zárja a sort.
Kedvezőbb a helyzet, ha a bűnelkövetők számát tekintjük át a lakóhelyük szerint tízezer lakosra vetítve a 2013-15-ös évek megyei átlagaiban. Ebben Szabolcs-Szatmár-Bereg nyitja a sort 312 fővel, majd Borsod-Abaúj-Zemplén (142) és Nógrád (132) követi. Somogy a 7.-8. helyet szerezte meg holtversenyben Tolnával, mindkét megyében 101 volt a bűnelkövetők száma. A legkevesebb helyi bűnözőt Veszprémben regisztrálták, 84-et tízezer lakosra teintve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!