Kék hírek, bulvár

2016.12.06. 05:22

Sérült fiatalok fotóit ellopva kér pénzt egy internetes csaló

Internetes csaló ellen indított hajtóvadászatot több sorstársával együtt egy taszári nagymama. Egy magát halmozottan sérültnek kiadó fiatal él vissza az igazi betegek adataival, és erőszakosan kéreget. Sipos Margit a 12 éves Angelman-szindrómás unokáját nevelve találkozott a szélhámossal a világhálón.

Kovács Gábor

– 2008 óta zajlik, hogy egy Sz. Péter néven futó, de a gyanúnk szerint több tagból álló szélhámos banda berendezkedett arra, hogy pénzt kérjen a jószándékú emberektől hamis adatok alapján, sérült fiatalok nevében – mondta Sipos Margit. – A profilképe alapján egy 19 éves fiú, de tudomásunk szerint egy 39 éves férfi volt az, aki egy korábbi ügyben az internetes oldalt használta, és ezért pénzbírságra ítélték. A jelek szerint ezután sem állt le. Nem tudjuk, hogy ki lehet, de a sérülteket és azok ismerőseit jelölgeti be, a képeiket pedig leszedi és felhasználja.Ez a pofátlanság és a törvénysértés határát súrolja. A módszere sérti a személyiségi jogot, és a kegyeletet is, ha halott sérült gyermekek fotóját használja engedély nélkül. Az édesanyák már többször elhatározták, hogy feljelentést tesznek ellene, de a feljelentőnek kéne bizonyítani a bűncselekményt, ez pedig nem egyszerű, mert vigyáz arra, hogy ne lehessen megfogni. Arra gyanakodunk, hogy hackerek állnak mögötte, mert egy IPC-címről nem lehet több ezer embernek írni. Talán nem is egyetlen emberről van szó, hanem egy hálózatról.

Egy éve kezdődött az ügy, a taszári nagymama több hónapon át levelezett a csalóval, eleinte gyanútlanul.
– Először megsajnáltatja magát, igyekszik beférkőzni a beteg gyermekek internetes csoportjába és regisztráltatni magát, kérdezgeti őket. Ezután a gyerekek fotóit ellopja és adatokat gyűjt – fogalmazta meg a gyanúját. – A három fotó, amit használ az adatlapján, biztosan nem az övé: az egyik egy halott kisfiú fényképe, két másik képet pedig engedély nélkül vett át. Most váltogatja a képeket, amióta nyomába eredtünk, és mindenkit riadóztattunk: ne jelöljék vissza, mert csaló! Pénzt kunyerál, lépésről lépésre kitervelt módon, amíg befűz valakit – ilyet egy halmozottan sérült fiatal nem csinál. Az elején megsajnáltam, mert azt írta magáról hogy 19 éves és az édesanyja neveli.

Írogattunk egymásnak, kérdeztem tőle, hogy van, mit csinál, mit olvas. Eleinte nem is volt tolakodó, de később agresszív lett, idegesítő. Erőszakosan kért egy telefonletöltést, mert hamarosan elfogy az egysége. A legtöbb embernél ez a módszere, és azt kéri, hogy küldjenek neki pénzt arra, hogy kiváltsa a gyógyszerét. Senki ne tegye, legyünk óvatosak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában