Kék hírek, bulvár

2017.02.16. 08:30

Csökkent a bűncselekmények száma, a főkapitány mégsem elégedett

Kaposvár tavaly a legbiztonságosabb megyeszékhelyek közé emelkedett, a barcsi pedig már egyes mutatókban az ország öt első kapitánysága közé tartozik.

K. G.

Kaposvár, az egyik legbiztonságosabb megyeszékhely

Országosan is, de Somogyban kicsit jobban csökkent a bűncselekmények száma tavaly – közölte évértékelőjén Piros Attila dandártábornok, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője. Ez azt jelenti, hogy jóval kevesebb áldozat és kár volt a megyénkben. Míg 2012-ben 100 bűntényből 31 esetben elfogták az elkövetőt a somogyi rendőrök, addig 2016-ban már 66 esetben kerítettek kézre. A főkapitány azonban még nem elégedett, hiszen ő a hiányzó tetteseket is számon tartja, és a statisztikai adatok mögött a sértetteket is látja. Kaposvár tavaly a legbiztonságosabb megyeszékhelyek közé emelkedett, a barcsi pedig már egyes mutatókban az ország öt első kapitánysága közé tartozik. Az eredményes munka nyomán az állomány kétharmadát premizálták.



1800 rendbeli csalássorozat rontotta a statisztikát

Sok mutatóban a dobogó előtt állnak, és néhányban már sikerült is felkapaszkodni, emelte ki a főkapitány. Az elfogások és elővezetések arányát tekintve az országos második-harmadik helyre jött fel a megyei főkapitányság. A bűnügyi mutatók alapján Somogy a hatodik-hetedik legjobb pozíciót foglalta el a megyék között, a felderítési mutatók alapján pedig a negyedik lett. Mindegyik városi kapitányság adataiban érezhető a javulás. Kaposvár a megyeszékhelyek között a majdnem utolsó helyről az élmezőnybe ugrott. Tavalyelőtt is csak egy 1800 rendbeli csalássorozat miatt ért el rossz eredményt, 2016-ban viszont az egyik legbiztonságosabb megyei jogú várossá vált. A barcsi kapitányságot a tavalyi 81 százalékos eredményességi mutatója az ország öt legjobb kapitánysága közé repítette. Kedvezően alakult a kiemelten kezelt bűncselekmények és a közterületen elkövetett bűntények száma is a megyében.

Nem voltak migránsok Somogyban

Míg 2012-ben 18724 bűncselekményt regisztráltak Somogyban, 2016-ban mindössze 7068- at. 2012-ben Kaposváron 4631 bűncselekmény történt, tavaly csupán 2000. Tavaly Fonyódon 840, Marcaliban 1038, Nagyatádon 624, Barcson 379, és Siófokon 2142 bűncselekményt rögzítettek.      
Csendes volt a déli határ, de felkészültek a nyomásra. Az elmúlt hat év legnagyobb jármű- és személyforgalmát mérték tavaly a somogyi 160 kilométer hosszú schengeni határszakaszon, a barcsi, berzencei és a gyékényesi határátkelőhelyen. Ellentétben a 2015-ös évvel, 2016-ban migránssal nem lehetett találkozni Somogyban, mindössze a balatonkeresztúri rendőrőrs területén intézkedtek egy családdal szemben, számolt be erről a főkapitány. Barcson két turnusban összesen 57 határvadászt képeztek ki.

Elégedett polgármesterek

– Egy régi jogi lehetőséget felelevenítve a somogyi rendőr kimegy a Horvátországból érkező személyvonat elé Kaproncára, és felszáll. A horvát rendészeti szervekkel egyeztetve előszűrést végez, ennek már jó a híre – mondta Piros Attila. – A lakossági fórumokon kiderült, hogy a somogyi polgármesterek majdnem 100 százaléka elégedett a rendőrség munkájával, de mondtam, hogy azt ne kérjék, hogy több rendőrt vezényeljek a faluba. Vissza kell adnunk ugyanis a 2015-ös segítséget: jelenleg 104 somogyi rendőrt vezényeltünk Bácsbokodra és Kelebiára heti váltásban. Vannak köztük kutyás rendőrök, és bűnügyi portyaszolgálatra, az embercsempészek felderítésére kivezényelt nyomozók. Össze lehet ezt hasonlítani azzal, hogy a marcali kapitányság létszáma 120 fő.
A balesetek száma stagnál, de ezt negatívumnak tartja a főkapitány. Tavaly és tavalyelőtt is 25 halálos közúti baleset történt, de 2015-ben ez több áldozatot követelt. A nyár elején Siófok közelében egyszerre hárman, a nyár végén Kaposváron négyen vesztették életüket egy-egy ütközésben.
– Bár a mobil traffipaxok használata országosan is kimagasló Somogyban, ezt fokozzuk, de a cél továbbra is a balesetmegelőzés, nem a bírságolás. Nincs elbújás, és nem civil kocsiból, hanem rendőrségi járőrautóból mérnek a kollégáink – tette hozzá a főkapitány. – Jelentősen megnőtt a szondák felhasználása, ezzel látványosan csökkent az ittasan balesetet okozó járművezetők száma Somogyban. 100 balesetből hetet okozott részeg sofőr a megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!