Kék hírek, bulvár

2017.04.25. 15:47

Ismerni és tisztelni kell a közlekedés szabályait

A KRESZ-tesztek kitöltésében éppúgy helytálltak a fiatalok, mint az elsősegélynyújtásban: látványos Kossuth téri bevonulással kezdődött kedden a két napon át tartó középiskolás közlekedésbiztonsági kupa országos döntője.

Harsányi Miklós

Két napon át gyűjtik a pontokat

Három kategóriában mérik össze felkészültségüket a diákok, a rendezvény kiemelt üzenete a biztonság: Piros Attila dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány a közlekedési szabályok tiszteletére, betartására hívta fel a diákok figyelmét a megnyitón.
– Bács-Kiskun megye – állt a belvárosba érkező első diákcsapat tábláján. Sorra követték őket a többiek, ezúttal 60 – 14-18 éves – fiatal jutott a döntőbe. A kétnapos versengésen kerékpár, segéd-motorkerékpár és személygépkocsi kategóriában indulók gyűjtik a pontokat.



A legjobbak érkeztek Somogyba

– Azért jöttünk ma össze, hogy az ország valamennyi megyéjéből a legjobbak itt legyenek – hangsúlyozta Piros Attila dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány. – S számot adjanak tudásukról, elméletben és gyakorlatban, nemes versenyben döntsük el, ki a legjobb a közlekedés területén. Mely mindannyiunk életének fontos része. Ne felejtsük el: ha nem ismerjük a szabályokat, nem tiszteljük, nincs meg a hozzá megfelelő tudásunk, rutinunk, akkor nem biztos, hogy hazaérünk.
Vácz Edit címzetes alezredes, az SMRFK közlekedésrendészeti osztályvezető-helyettese rámutatott: a KRESZ-t amúgy is jól ismerő diákok számára teremt lehetőséget az országos döntő, ahol változatos feladatok várják őket. A rendezvény fő célja a balesetmentes közlekedés elősegítése, s a fiatalok ismereteinek gyarapítása.
– Az első napon elméleti feladatokat oldanak meg az indulók, s elsősegélynyújtásból is számot adnak – folytatta. – Másnap a gyakorlatin – ügyességin, szabályosságin – mutatják meg tudásuk legjavát.
Szerdán a Berzsenyi utcai bevásárlóközpont környékén és a Füredi úti járműkereskedésnél is találkozhatnak a versenyzőkkel a járművezetők. A kerékpárosok és motorosok láthatósági mellényt viselnek, s a rendőrség a közlekedők fokozott figyelmét kéri.

Veszélyes üzem

Piros Attila megyei rendőrfőkapitány megköszönte a felkészítők, s a kísérők munkáját is, s reménye szerint két nap múlva – amikor kiderül, ki a verseny legjobbja –, szép emlékekkel, s díjakkal búcsúzik el mindenki majd egymástól. Rámutatott: fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy a közlekedés veszélyes üzem, s a szabályokat ismerni, tisztelni, kell, s akkor az úton is mindig társak leszünk. A megnyitó után az Ametiszt Tánccsoport lépett fel.

Hatékonyan a megelőzésért

– A rendőrség kiemelt feladatként kezeli azokat az intézkedéseket, hogy a fiatalok ne váljanak balesetek áldozatává, s a közlekedési ismeretek kell elsajátításával a felnövekvő generáció tudatosan tegyen a kedvezőbb közlekedési morál kialakításáért – hívta fel a figyelmet az SMRFK. A fiatalkorúak által okozott, illetve elszenvedett balesetek megelőzésének egyik hatékony módja a biztonságos közlekedésre nevelés. Az oktatómunka egyik területe a versenyek rendezése.

Végeredmények

Kerékpáros egyéni helyezések:
Fedecsku Balázs (Szabolcs – Szatmár - Bereg megye)
Bajzáth Márton (Jász – Nagykun – Szolnok megye)
Németh Bence (Vas megye)
 
Segédmotor-kerékpár egyéni helyezések:
Péter Attila (Heves megye)
Nagy Csaba (Békés megye)
Szilágyi Károly (Csongrád megye)
 
Személygépkocsi egyéni helyezések:
Böröczi Áron (Somogy megye)
Daróczi Dániel (Budapesti Rendőr-főkapitányság)
Pocsai Gergely (Bács - Kiskun megye)
 
Csapatverseny:
Heves megye (Péter Attila, Péter Gábor, Agócs Dániel)
Somogy megye (Lukics Gábor, Fritz Eszter, Böröczi Áron)
Jász – Nagykun – Szolnok megye (Szilágyi Márk Gergő, Bajzáth Márton, Kalmár Richárd)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!