Kék hírek, bulvár

2017.04.27. 17:00

Lángoló jármű, szivárgó veszélyes anyag – ez történt a kataszrófavédelem gyakorlatán

Két összeroncsolódott és egy kigyulladt jármű, szivárgó veszélyes anyag, sérültek ellátása – ez mind a mai katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlat része volt. A feladatsor a KÖTÉL Egyesület éves minősítő gyakorlata is volt egyben.

Sonline

Nagyatádi, barcsi, marcali, kaposvári hivatásos egységek, valamint a KÖTÉL Egyesület tagjai vettek részt a gyakorlaton, amely a 68-as számú út Nagyatádot elkerülő szakaszán zajlott. A szimulált balesetben egy veszélyes anyagot szállító kisteherautó és egy személyautó karambolozott, aminek következtében az egyik veszélyes árut tartalmazó tartály az út menti árokba borult. A személyautó az árokban kötött ki. A sofőr és az utas elvesztette eszméletét.

A gyakorlat során a nagyatádi tűzoltók érkeztek elsőként a helyszínre, akik meg is kezdték a veszélyes anyagot szállító gépjármű vezetőjének mentését a megfelelő vegyvédelmi ruhában. Később a sérült tartályok betapasztása volt a fő feladat, hogy ne kerülhessen még több veszélyes anyag az útra és a szabadba.
A katasztrófavédelmi mobil labor meteorológiai állomást telepített és terjedési modellt készített, felmérve, hogy a szél hatására a veszélyes anyag a lakott terület felé terjed-e. 

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A gyakorlat során szükség volt a vegyvédelmi ruhára is. Fotó: SMKI
[/caption]


A szimuláció szerint a baleset lekötötte egy arra járó járművezető figyelmét, aki emiatt az árokba hajtott, majd kigyulladt az autója. A tűzestnél a KÖTÉL Egyesületet avatkozott be. A járműből kizuhant két sérültet a lángoló autótól távolabb vitték, majd elkezdték a tűzoltást. A feladatsor a KÖTÉL Egyesület éves minősítő gyakorlata is volt egyben, amelynek sikeres teljesítésével újabb egy évre szerezték meg az önálló beavatkozáshoz szükséges jogosultságot.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A KÖTÉL Egyesület sikerrel teljesítette a minősítő gyakorlatot. Fotó: SMKI
[/caption]


A rendőrség a gyakorlat idejére lezárta az érintett útszakaszt.
Kóbor Csaba tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő elismerően szólt az állomány helytállásáról, a gyors helyzetfelismerésről és a gyors reagáló képességéről. Wéber Antal tűzoltó dandártábornok megfelelőre értékelte a gyakorlatot, majd elmondta: a beavatkozás összehangoltsága kifogástalan volt. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója megköszönte a társszervek munkáját, s kiemelte: a hasonló gyakorlatok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy éles helyzetben is szervezett és hatékony az együttműködés.

Ezek is érdekelhetik