régi történet

2018.03.18. 14:00

Tömegverekedés, lövöldözés – szurkolók balhéztak Balatonlellén

Ezúttal egy 1998 májusi esetet elevenítünk fel, amikor is Zalaegerszegre igyekvő mintegy 200 Honvéd-szurkoló autókat rongáltak meg, s kirakatokat tört be Balatonlellén. Az egyik butik tulajdonosa egy pisztollyal lövöldözött, és két embert megsebesített. A balhéból tömegverekedés lett.

Molnár Gábor/MTI/SH

– A tömegverekedés a balatonlellei vasútállomás mögötti téren tört ki, amikor a Kispest-Honvéd szurkolói Zalaegerszegre egy bajnoki labdarúgó-mérkőzésre tartva rövid időre megálltak pihenni – írta akkor az MTI. – A szurkolók három busszal mintegy 200-an tartottak úti céljuk felé.

A drukkerek egy csoportja kirakatokat tört be, és autókat rongált meg, feltehetően ittasak voltak. A közeli üzletek tulajdonosai közül hárman előbb szóval próbálták csitítani őket, ez azonban nem vezetett eredményre. Ekkor az egyik üzlettulajdonos előrántott egy Beretta pisztolyt és a levegőbe lőtt.

Másik társa viszont két embert meg is sebesített egy késsel, egyiküket vállon, másikukat a felkarján érte a sérülés. Mindkét férfit a siófoki kórházba vitték csakúgy, mint azt a szurkolót, akit a pisztollyal lövöldöző lellei vállalkozó később a combján talált el.

A szurkáló férfit a kaposvári kórházba szállították, mert a felbőszült tömeg alaposan helybenhagyta, ő azonban saját felelősségére távozott a kórházból. A lőtt sebbel kórházba szállított szurkolók akkor sérültek meg, amikor a felbőszült tömeg az üzlettulajdonos és két társa után eredt. A vállalkozó ekkor használta a fegyverét.

Mivel a helyszínre érkezett rendőrjárőr többszöri felszólítása ellenére nem dobta el fegyverét, sőt azt a rendőrre fogta, a járőr kénytelen volt használni szolgálati pisztolyát.

A tömegverekedésben résztvevő szurkolók ellen, csoportosan elkövetett garázdaság miatt, a vállalkozó ellen pedig gyilkossági kísérlet miatt indít eljárást a rendőrség. A rendőrség azt vizsgálta, mi volt a tömegverekedés oka, valamint hogy a rendőr jogszerűen használta-e szolgálati fegyverét.

Felmentették a balatonlellei vállalkozót

– Jogerőre emelkedett az elsőfokú felmentő ítélet a balatonlellei vállalkozó ügyében – írta 2000 februárjában az MTI. A férfi az őt és családtagjait megtámadó Kispest-Honvéd szurkolókra lőtt pisztolyával és egy személyt megsebesített.

A felmentett vállalkozó ügyvédje elmondta: a már korábban kiérkező rendőrök csak akkor avatkoztak közbe, amikor Solymosi Béla elsütötte engedéllyel tartott fegyverét. A főtörzsőrmester rögtön ezután egy pisztolylövéssel életveszélyesen megsebesítette a vállalkozót.

Elsőrendű vádlottként erős felindultságból elkövetett emberölés kísérletének bűntette miatt állította bíróság elé a megyei főügyészség a férfit. Öt vádlott-társa a randalírozó szurkolók közül került ki.

A megyei bíróság első fokon 1999. július 13-án azzal az indoklással mentette fel, hogy fegyverét jogos védelmi helyzetben használta. A bíróság a vádlott-társak közül kettőt 8-8 havi letöltendő börtönbüntetéssel sújtott, hármat pedig felfüggesztett szabadságvesztéssel.

Az ügyvéd elmondta: az ügyész fellebbezett az ítélethirdetést követően, a Legfelsőbb Bíróság múlt heti értesítése szerint azonban a Legfőbb Ügyészség visszavonta a fellebbezést, így emelkedhetett jogerőre az elsőfokú felmentő ítélet. A többi vádlott esetében azonban folytatódott az eljárás.

Megszólalt a szemtanú

A Somogyi Hírlap megszólaltatott egy közterület-felügyelőt, aki szemtanúja volt az eseményeknek. Néhány fiatal tőle kért útbaigazítást, nyitva tartó üzletet kerestek. Rövidesen boros, pezsgős üvegekkel jöttek vissza. Az utasellátóban beszélgetett, amikor kitörték az első üvegeket. Gyorsan hazavitte a picit, otthon hallotta meg a lövéseket. Azonnal visszament.

A kétszáz szurkolóból csak 20-25 randalírozót látott, közülük több beszélni sem tudott a részegségtől. Nemcsak a téren, hanem a közeli csomópontban is folytatódott a csetepaté. A 7-es útnál lerántottak egy motorost a járművéről, betörték egy kamion ablakát, a sofőrt akarták kirángatni.

A vasúti sínek mellől szedték fel bazaltköveket, azokkal dobálták a kirakatokat a tér környékén lévő vendéglőnél is. Az üzlettulajdonosokat meglepte, hogy csak 15 perc múlva érkeztek meg a helyi rendőrök. A kaposvári kommandósok viszont pillanatok alatt rendet raktak. Az egyik hőzöngő megígérte, visszajön és felrobbantja a teret, de hamar leszerelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában