ne nyiss rá!

2018.06.12. 14:00

Adathalász csalók küldenek levelet a Telekom nevében

Telefonon és emailben is megpróbálják átverni a gyanútlan ügyfeleket a csalók, akik szolgáltatók nevében, jelen esetben a Telekom, keresik fel az embereket.

Molnár Gábor

Érkezett egy email a Magyar Telekom nevében a Sonline.hu címére gyorsfizetés tárggyal, melyben felajánlja a küldő, hogy hozzáadhatjuk a bankkártyánkat a számlánkhoz. Ehhez csak egy a szövegben szereplő hivatkozásra kellett volna kattintanunk. A levélben rengeteg volt a hiba és néhol a szöveg is értelmezhetetlen volt, így azonnal tudtuk, átverésről van szó. Pedig a küldő mindent megtett, hogy hivatalosnak tűnjön a megkeresés, többször is szerepelt benne a Telekom neve.

Olvasónk jelezte, hogy a fiát felhívták, s a hölgy a Telekom munkatársaként mutatkozott be. Jött a szokásos átverős szöveg, hogy pénzt nyert és ahhoz, hogy megkapja az ajándékot, meg kell adnia a bankkártyájának a számát. Ami viszont ijesztő volt a hívásban, hogy szinte az összes személyes adatát ismerték, így hihetőbbnek tűnt a dolog, a fiatalember ennek ellenére sem dőlt be a csalóknak.

Az ügyekkel kapcsolatban megkerestük a Magyar Telekomot, s a következő választ kaptuk. – Kettőezer-tizenhét áprilisától ismeretlenek adathalász támadást indítottak társaságunk nevében – írták. – Az emailben – számlatartozás ürügyén – egy, a Telekom weboldalát utánzó oldalra irányítottak, ahol bejelentkezési adatok megadását kérték. A rendelkezésre álló információnk alapján nem történt sok hasonló eset, s nemcsak a Telekom, hanem más szolgáltató ügyfeleit is megkeresték a társaságunk nevében.

– Azonnal megtettük a szükséges biztonsági intézkedéseket, és az érintett IP címet letiltottuk – hangsúlyozták. – Sajnos azonban nem zárható ki, hogy más IP címről megismétlődik a támadás. Fontos, hogy hivatalos levél esetén a weboldal link mindig tartalmazza a telekom.hu tartományt, ha nem szerepel benne, akkor ne nyissák meg a linket! Emiatt kérjük, hogy a hasonló emaileket fokozott figyelemmel kezeljék.

– Fontos, hogy minden más esetben is alaposan vizsgálják meg a belinkelt weboldalt – emelték ki. – Óvatosságra int emellett a furcsa, idegen vagy szokatlan tartalom, illetve figyelmeztető jelek lehetnek a nyelvtani hibák és a magyartalan megfogalmazás is.

A fiatalember esetére ugyan nem tértek ki, de úgy tudjuk, egyetlen szolgáltató sem kér(het) bankkártyaszámot telefonon keresztül. S ha olyan ürüggyel hívnak minket, hogy nyertünk, mindig ellenőrizzük le, egyáltalán szervezett-e játékot az a cég, melynek nevében felhívtak minket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában