elsőként az országban

2018.10.26. 14:03

Alkotmánybírósághoz fordultak a hajléktalanok miatt

Az országban elsőként a Kaposvári Járásbíróság fordult az Alkotmánybírósághoz a hajléktalanokról szóló törvény miatt, amely október 15-től lépett életbe.

K.G.

Csütörtökön éjjel kettő órakor a megyeszékhely belvárosában, a volt Somogy áruház környékén a rendőrök előállítottak egy 54 éves hajléktalan férfit, mert a többszöri felszólítás ellenére is a közterületen tartózkodott életvitelszerűen.

A Kaposvári Járásbíróság azonban a pénteki tárgyaláson kihirdetett végzésében a szabálysértés miatt folytatott eljárást felfüggesztette, és kezdeményezte az Alkotmánybíróság egyedi normakontroll vizsgálatát.

A járásbíróság álláspontja szerint ugyanis a szabálysértési törvénynek a jelen ügyben alkalmazandó szabályai az Alaptörvénybe ütközhetnek. Indítványozta, hogy egyben az Alkotmánybíróság rendelje el a jogerős határozattal befejezett hasonló szabálysértési eljárások felülvizsgálatát a hajléktalanok ügyében. Somogyban a kaposvári volt az első eset, amikor hajléktalanokkal szemben intézkedtek az új törvény alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában