unokázós csalók

2019.05.09. 09:00

Az időseket igyekeznek behálózni a csalók és meglopni a tolvajok

Néhány év csökkenés után az országban újra nőtt az idősek ellen elkövetett bűncselekmények száma. Főként az unokázós csalókról hallani egyre többet, ők az unokára hivatkozva csalnak ki pénzt a gyanútlan nagyszülőktől.

Kovács Gábor

Két évnyi folyamatos csökkenés után tavaly kezdett el ismét nőni az idősebbeket célzó lopások és csalások száma az országban: 2018-ban összesen 1431 ilyet regisztráltak, míg 2017-ben csak 1042 eset szerepelt a nyilvántartóban, kutatta ki a Pénzcentrum. A Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár (Pre-Stat) adatai szerint a legtöbb 60 év felettiek sérelmére elkövetett lopás és csalás 2015-ben történt, ekkor összesen 1737 bűnesetet jelentettek.

A megyék sorrendjében Somogy előkelő helyen áll, mert abban a harmadban szereplünk, amelyben a legkevesebb ilyen bűncselekmény történt tavaly. Megyénknél csak Veszprém, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye adatai kedvezőbbek. Somogyban tavaly 88733 hatvan évnél idősebb ember élt, és mindössze 17 regisztrált bűncselekményt követtek el ellenük. A legtöbb idősek elleni bűntény tavaly a Dél-Alföldön fordult elő: Csongrád megyében (134), és Békésben (75). De Pest megye sem dicsekedhet (110), és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is magas a hasonló bűncselekmények száma (79). Bács-Kiskun (55) és Vas megye (46) adatai sem túl jók.

A rendőrök a folyamatos felvilágosítást tartják az egyik oknak, amely miatt a megyénkben kevesebb időst loptak meg, vagy csalták ki tőlük a pénzt a bűnözők.

– A legfontosabb, hogy idegeneket ne engedjenek be a lakásba az idősek! – sorolta fel Hosszú Balázs, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, hogy mire kell figyelni. – Ha mégis, akkor egy pillanatra se hagyja magára az otthonában az idegent. A bejárati ajtón lévő biztonsági elemeket, úgy mint zár, lánc, kitekintő ablak mindig használják. Csak akkor engedjék be a kopogtatót, ha jól ismerik és megbíznak benne. Attól, aki hivatalos személynek mondja magát, minden esetben kérjék el az igazolványát! Amennyiben az ismeretlenek valamely szolgáltató dolgozójaként mutatkoznak be, ezt a szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatán ellenőrizni lehet.

Mindig meg kell győződni arról, hogy az idősek kinek és miért adnak ki pénzt, és a megtakarításukat ne vegyék elő idegenek jelenlétében – folytatta Hosszú Balázs. Nem árt tudni, hogy készpénzt a postáson kívül mások nem hoznak. Házalóktól, alkalmi árusoktól kockázatos vásárolni. Az idősek ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen a magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják. Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, autójuk rendszámát. Amennyiben az ismeretlenek valamely szolgáltató dolgozójaként mutatkoznak be, minden esetben kérjék el igazolványukat, majd a szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatán ellenőrizzék!

Egyre több az unokázós csaló

Ezek a csalók általában telefonkönyv alapján, találomra hívják fel a potenciális célpontokat, de az is előfordul, hogy előzetesen a kiszemelt áldozat lakókörnyezetében puhatolóznak, vagy a közösségi oldalakon megadott információkat felhasználva teszik hihetőbbé történetüket. Általában éjszaka telefonálnak az időseknek, és azt állítják, hogy azért kérnek pénzt, mert az unoka bajba került, balesetet szenvedett vagy kórházba szállították. A rendőrség azt tanácsolja, hogy mindenki járjon utána, ha kap ilyen hívást. Tegyék le a telefont, majd hívják vissza a hozzátartozót. Tegyenek fel ellenőrző kérdéseket. Ne hagyják, hogy az ismeretlen telefonáló sürgesse őket. Fontos tudni, hogy egy életmentő műtét külföldön sem maradhat el, mert valaki nem tud azonnal fizetni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában