Kaposvári Törvényszék

2019.02.04. 17:30

Kiismerhető a személyiség az internetes bejegyzésekből

Az online térben mindenhol a személyes adatainkra van szükség, amelyeknek óvására kevesen gondolnak. A Kaposvári Törvényszéken adatvédelmi szakember kezeli a bírósági ügyeket.

Kovács Gábor

A megye bíróságain kevés adatvédelemmel kapcsolatos polgári eljárás indul, ugyanakkor büntetőeljárások évente 8-10 alkalommal előfordulnak. A büntető törvénykönyv védi a személyes adatainkat akkor is, ha azokat hivatalos személy vagy akár magánszemély sérti meg. Bűncselekménynek minősül például a magántitok megsértése, a levéltitok megsértése, illetve a különböző információs rendszer elleni bűncselekmények.

Kutatások szerint 50 internetes bejegyzésből már fontos személyiségjegyünkre lehet következtetni, 200 bejegyzés alapján pedig pontos személyiségprofil készíthető. Már csak ezért sem lehet eléggé hangsúlyozni az adatvédelem és az adatbiztonság fontosságát. 2018 májusától a GDPR rendeletet kell alkalmazni, amely egységes adatvédelmi szabályozást teremtett az Európai Unión belül. Mindegy, hogy melyik tagállamban tartózkodunk, érvényes ránk.

A rendelet szerint a közhatalmi szervezetek adatvédelmi tisztviselőt kötelesek kijelölni. Az adatvédelmi jog és gyakorlat szakértői szintű ismerete szükséges a megbízatáshoz. A Kaposvári Törvényszéken az adatvédelmi és adatbiztonsági szakjogászi képzettséggel rendelkező Böröcz Ibolya polgári kollégiumvezető-helyettes látja el az adatvédelmi feladatokat.

– A személyes adataink azok a ránk vonatkozó információk, amelyek alapján közvetlenül vagy közvetve azonosíthatóak vagyunk, ilyen a név, az online azonosító, a fénykép, a hang- és a képfelvétel – mondta Böröcz Ibolya. – Talán nem is gondolnánk, de a munkavégzés, a szórakozás, az online ügyintézés, vásárlás alkalmával, illetve az online térben gyakorlatilag mindenhol személyes adatainkra van szükség.

Digitális világunkban az elfeledtetéshez, vagyis az interneten található személyes adatok tárolásának megszüntetéséhez való jognak fokozott jelentősége van. Annak az adatkezelőnek, aki a nyilvántartott személyes adat törlésére köteles, a további adatkezelőket is tájékoztatnia kell az adatok törléséről. E jog különösen akkor lényeges, ha az érintett például gyermekként adta meg hozzájárulását, amikor még a valós kockázatokkal nem volt tisztában. Ha adataink kezelése megsérti a rendeletet, panasszal fordulhatunk a felügyelő hatósághoz és a bírósághoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában