lefülelték

2019.05.27. 14:56

Balatoni pontyot akart eladni engedély nélkül

Próbavásárlás során leplezte le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állami Halőri Szolgálata azt a horgászt, aki fogási tanúsítvány nélkül kísérelt meg eladni öt Balatonból kifogott pontyot. A hatóság százezer forint halvédelmi bírsággal büntette a szabályszegőt.

Harsányi Miklós

A halászati őrök az egyik közösségi oldalon figyeltek fel a bejegyzésre, amelyben balatoni pontyot kínáltak eladásra, derült ki a Nébih tájékoztatójából. A szakemberek a próbavásárlás mellett döntöttek, mivel a szabályozás szerint halgazdálkodási vízterületből halat értékesíteni csak fogási tanúsítvánnyal lehet. A megbeszélt helyen és időben öt, összesen 11,3 kiló halat fagyasztott és pucolt állapotban eladásra kínáltak, melynek ára 11 300 forint volt. A horgász a halakat a Balatonból fogta ki, érvényes állami horgászjegy valamint a tóra szóló területi jegy birtokában továbbá halakat a fogási naplóban is rögzítette: bár ez alapján szabályszerűen horgászott, de az értékesítés helyszínén sem fogási tanúsítványt, sem a haltermék nyomon követhetőségét biztosító nyilvántartást nem tudott felmutatni.

A Nébih eljárást indított, s az elkövetővel szemben százezer forint halvédelmi bírságot szabott ki. S mivel az illető megsértette a balatoni horgászrendet, ezért kezdeményezik az állami és területi jegyének bevonását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában