eltűnt, keresik

2017.10.24. 11:30

Elindulnak a nagyvilágba – csellengők és a 21 éve eltűnt férfi

Személy szerinti statisztikát ugyan nem vezet az eltűnt személyekről a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság (SMRFK), de évente körülbelül 800-900 eljárást indítanak eltűnés miatt.

Molnár Gábor

– Vannak olyan személyek, akik évek óta nem kerültek elő, sem a hozzátartozók, sem a rendőrség nem találta meg őket – tájékoztatott Orbán Zoltán, az SMRFK sajtóreferense. – Amióta nyitottabbak a határok, könnyebb külföldre utazni, s akik elmennek, könnyebben telepednek le, vállalnak munkát, fordítanak hátat addigi életüknek. A legrégebb óta keresett személy az 1996. november ötödikén eltűnt Szarka Zoltán.

– A körözési eljárás a bejelentéssel indul – mondta Orbán Zoltán. – A hozzátartozóknak, szomszédoknak feltűnik, hogy a rokonukat, ismerősüket nem tudják elérni, nem látják, nem érkezett meg oda, ahová várták. A bejelentés követően a rendőrség a jogszabályban (törvényben) és a hozzákapcsolódó egyéb – alacsonyabb szintű – normákban meghatározottak alapján elkezdi a körözési eljárást.

A kiskorúak eltűnése a leggyakoribb, ezen belül a gyermekotthonban élőké, ők szinte naponta „jönnek-mennek”. – A gyermekotthonokból megszökött fiatalokat viszonylag hamar – néhány napon belül – megtalálják valamelyik hozzátartozójuknál, ismerősüknél, vagy egyszerűen visszamennek az intézetbe. Az is előfordult már, hogy jelentkeztek a rendőrségen – emelte ki Orbán Zoltán.

Megesik, hogy rendes családi körülmények között élők is eltűnnek. Ilyenkor általában barátoknál húzzák meg magukat. Például egy buli után egyből nem mennek haza, mert olyan állapotban vannak, hogy azt ki kell heverni, vagy megismerkedtek valakivel, ezért még néhány napot együtt töltenek.

– Előfordul olyan eset is, hogy valaki azért megy el, mert öngyilkos akar lenni – tette hozzá a sajtóreferens. – S sajnos a szándékot, melyet előtte többször is hangoztatott, a tényleges lépes követi... Időskorúaknál – akik valamilyen betegségben szenvednek, s emiatt térben és időben nem tudnak tájékozódni – előfordul, hogy elmennek otthonról, de már nem találnak vissza. Többször megtörtént, hogy a nyugdíjas otthonból ment el az ott ápolt, gondozott személy, de nem tudott visszamenni az intézménybe.

Minden eltűnés esetén vizsgálni kell, történt-e bűncselekmény. – A körözési eljárásnak – a mellett, hogy megtaláljuk az eltűnt személyt – a bűncselekmény elkövetésének kizárása, kiszűrése, megállapítása is a célja – magyarázta Orbán Zoltán. – Egzakt példa, hogy a Szita Bence ügy is a nevelőanyja, P. Erika bejelentéséből indult...

Elromlott a telefon

– Egy budapesti személy meglátogatta a somogyi rokonait és arról mesélt nekik, hogy lezárta élettársi kapcsolatát és el is költözött – mesélte a sajtóreferens. – Visszautazott a fővárosba és néhány nappal később halálával kapcsolatos értesítést kaptak a rokonok, aminek utána akartak járni, de nem sikerült. Telefonon nem tudtak kapcsolatba lépni vele, mert ki volt kapcsolva, ezért bejelentést tettek a rendőrségen. Néhány napon belül kiderült: minden rendben, mindössze elromlott a telefonja, ezért nem lehetett vele beszélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában