az utcára tódultak

2019.03.08. 19:40

Földrengés: mintha egy kamion ment volna át a házon

Bár mindössze 3-5 másodpercig tartott, de beleremegett minden abba földrengésbe, amely Somogyszob térségben volt érezhető. Varászlótól Taszárig sok helyütt érzékelték a rengést és hallották a robajt a megyében.

Kovács Gábor

Egy nagyatádi nyugdíjas kutyái már a földrengés előtt egy nappal nyugtalanok voltak, szerinte előre megérezték, hogy történni fog valami.

– Éppen a fiammal beszéltem telefonon, amikor mintha egy hatalmasat rávágtak volna a redőnyre – mondta Hortobányi Ferenc. – Úgy éreztem, hogy megmozdult a szék, és mintha megszédültem volna.

A somogyszobi Bene Antal is érezte a jelenséget

Somogyszob volt a földrengés epicentruma, de a környéken mindenütt hatalmas robaj jelezte, hogy megmozdult a föld. A településeken megijedtek és az utcára szaladtak az emberek.

– Csak néhány másodpercig tartott az egész, de ilyenkor az ember az időt nem érzékeli – mondta Eller János polgármester, aki este éppen a televíziót nézte. – Nagyobb károkról nem érkezett bejelentés, de néhol megrepedtek a falak, és a képek leestek a falról.

A polgármester és a leesett lámpabúra. Fotók: Röhrig Dániel

Bolháson Galba Mihály is éppen a televíziót nézte este.

– Éreztem, hogy a talaj hirtelen mozog alattam, minden bútor és maga a ház is ingott – emlékezett vissza Galba Mihály. – Olyan rövid ideig tartott, hogy időm sem volt megijedni.

Cserepek estek le a Dózsa György utcai házakról a településen. Galba Mihály biztosítási alkuszként is dolgozik, szerinte sok biztosítónál a földrengésről szóló szabályzatban az szerepel, hogy csak 5,8-as, vagy annál nagyobb erősségű földmozgás esetén térít a biztosító, de szerinte lehet megoldást találni a károk rendezésére. Jelentős károkról azonban nem tudni a környéken.

Ötvöskónyiban még másnap reggel is mindenki a földrengésről beszélt.

– Olyan volt, mintha felrobbant volna valami. Mindenütt érezhető volt és mindenütt ijedelmet keltett – idézte fel Pusztai László. – Utána az mondták az emberek, hogy olyan érzés volt, mintha egy kamion átment volna a házon. Azután mindenki szétnézett az udvaron, és a szobákban, épségben van-e minden.

Segesden megmozdultak a szekrények a szobákban és a képek a falakon. Kaszón először mindenki azt hitte, hogy felrobbant valami.

– Olyan erős volt a hanghatás, hogy volt, aki azt tippelte, hogy lezuhant egy repülőgép, más arra gondolt, hogy az inkei mezőn a földgázvezeték robbant fel – mondta Hajdu Tibor – Nekem sikerült megnyugtatni az embereket, hogy biztosan földrengés okozta a morajlást.

Csütörtökön este 20 óra 08 perckor keletkezett a földrengés 11 kilométeres mélységben Somogyszob közelében, közölte az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium. A mérete 4,0 volt a Richter-féle skálán. 4,0 magnitúdónál erősebb földrengés Magyarországon legutóbb 2014. január 19-én történt a Nógrád megyei Ilinyben. A hasonló 4-es rengés földtani szempontból nem számít erősnek, de már mindenütt érzékelhető.

Somogyszob térségében már hetekkel ezelőtt voltak kisebb földmozgások: legutóbb február 16-17-én keletkezett négy kisebb földrengés, melyek magnitúdója 1,8 és 2,7 közé esett a Richter-skálán.

Az elmúlt 100 évben több érezhető rengés is kipattant Somogyszob térségében. 1925-ben Nagykanizsán, 1950-ben Lábodon, 2003-ban Pogányszentpéternél rengett a föld.

Pánik helyett elrejtőzés

Nem tud károkról a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, mert a földrengés miatt egyetlen riasztást sem kaptak, így beavatkozniuk sem kellett, felelte a kérdésünkre Mihályka Szabina sajtószóvivő. Fontos, hogy földrengés esetén a lehetőségekhez mérten őrizzük meg nyugalmukat, állítják a szakértők. Az épületekből való pánikszerű menekülés a földmozgás ideje alatt nem tanácsos, ugyanis a lehulló vakolatdarabok és cserepek, valamint a ledőlő kémények komoly sérüléseket okozhatnak. A legjobb stratégia ilyen esetekben a masszívabb asztalok, ágyak alatti elrejtőzés lehet. A földmozgás elmúltával ellenőrizni kell a gáz-, víz-, illetve elektromos hálózat állapotát, és sérülésük esetén gondoskodni kell ezek azonnali lezárásáról. A katasztrofálisan erős földrengések azonban nagyon ritkák Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában