így látták a helyiek

2018.08.30. 16:26

Földrengést észleltek a gyékényesiek

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium honlapján közölte, hogy Gyékényes közelében egy, a Richter-skála szerinti 3,1-es erősségű földmozgást mértek.

Böcz Zoltán

földrengés

Forrás: Illusztráció!

Fotó: illusztráció!

Ahogy arról korábban beszámoltunk az esemény délután fél kettőkor történt a somogyi községtől nem messze. Korábban Vésénél mért az obszervatórium mozgást, akkor 2,4-es erősségű volt. A szerdai volt ebben az évben a legnagyobb mért hazai földrengés. – Horvátországban több aktív törésvonal is található, nagy valószínűséggel ott volt földrengés, melyet hazánkban is mértek – mondta kérdésünkre Varga Péter szeizmológus.

– Minden földmozgásnak van kiterjedése, ez akár több kilométer is lehet, így fordulhatott elő, hogy Somogyban is érzékelhető volt a rengés – folytatta a szakember. Azt is megtudtuk, hogy hazánkban ugyan sok törésvonal található, de ezek közül csak kevés aktív. Somogyban a Kapos-folyó mentén húzódik egy kisebb, de aktív törésvonal, mely okozhat a jövőben hasonló jelenségeket – fogalmazott Varga Péter. Körülbelül tízévente előfordul itthon is nagyobb, 4-5-ös erősségű mozgás.

Gyékényesen az emberek többsége érzékelte a rengést, egy olvasónk portálunknak elmondta: arra lett figyelmes, hogy elkezdtek rezegni, zörögni az ablakok otthonában. – Nagyjából két másodpercig olyan érzés volt, mintha kimenne a talpunk alól a talaj – árulta el olvasónk. Szarvas Zsolt gyékényesi jegyző is megerősítette, hogy sokan jelezték felé a jelenséget, de kárról senki nem tett bejelentést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában