elsőfokú szigor

2020.03.06. 14:05

Füvet termesztettek, páncéltörővel kereskedtek a történelem elszállt rajongói

A fű drága volt, így termeszteni kezdték a kaposvári és bárdudvarnoki férfiak. Talán éppen ez hozta meg azt az ötletet is, hogy a kiásott háborús fegyvereket sima csomagként, a postán értékesítsék. A TEK vetett véget a többszörös őrületnek.

K. G.

Fémkereső detektorral járták Nagybajom és Székesfehérvár környékét, a második világháborús ütközetek helyszínét azok az illegális gyűjtők, akik valóságos fegyverarzenált halmoztak fel az otthonaikban, de tavalyelőtt a TEK kommandósai elfogták őket Kaposváron, illetve Bárdudvarnokon. A relikviákat a polcokon tartó férfiak egy tűzszerész szakkönyvből kezdetleges és veszélyes módon saját maguk, gyakran egyetlen csavarhúzóval hatástalanították az aknákat, gránátokat. Volt, hogy egy páncéltörőt szigetelőszalaggal és vécépapírral becsomagolva adtak postára, mert csereberéltek a talált fegyverekkel.

Négyen barátok voltak, az ötödik az egyikük édesapja. Volt, akinek csupán annyi volt a bűne, hogy egy visszaélesített hadipuskát egy hónapig otthon tartott, mert megkérték rá. Egyszer lőttek célba a mordállyal, mert kíváncsiak voltak arra, hogy átszakítja-e a katonai sisakot.

A portyáikon több német és orosz robbanóanyagot találtak, amiket aztán otthonaikban engedély nélkül tartottak, így orosz repeszgránátot, bunkerromboló tüzérségi gránátot, ami több mint 5 kiló TNT-t tartalmazott. Egyiküknek sem volt fegyvertartási engedélye.

Hárman rendszeresen fogyasztottak Budapestről beszerzett marihuánát, mivel azonban drágán tudták beszerezni, elhatározták, hogy saját maguk termesztik. 2017 szeptemberében egyikük bárdudvarnoki házának alagsorában ültettek el 23 magot, amiből 17 tő csenevész növény sarjadt.

Az ügyészség valamennyi vádlottra végrehajtandó börtönt kért, de a Kaposvári Járásbíróságon úgy ítélték meg, hogy bár a lőfegyverrel visszaélés 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, azonban a vádlottaknak nem volt szándékuk és céljuk a fegyverek vagy a robbanóanyagok használta, ezért valamennyit felfüggesztett börtönre ítélték. Az ítélet nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában