sikkasztás

2021.10.19. 09:15

Kevés volt a fizetésük, hát csaltak hozzá, nem is keveset

Nem voltak elégedettek a fizetésükkel, ezért csaltak ahol tudtak.

Sonline

Fotó: Shutterstock

A Kaposvár Járási Ügyészség nagyobb vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal a hivatalnokkal és három társával szemben, akik azért, hogy a férfi alacsonyabb illetményét kompenzálják, megkárosították a központi és a hivatali költségvetést is.

A jogász végzettségű vádlott az egyik közös önkormányzati hivatalnál látott el vezetői feladatokat, azonban nem volt megelégedve a fizetésével. Miután az önkormányzati vezetők közölték vele, hogy nincs törvényes lehetőségük a férfi bérének emelésére, a vádlott és három – szintén az önkormányzatnál dolgozó – társa elhatározták, hogy az illetmény növelését törvénysértően fogják megoldani.

A vádlott ennek érdekében megállapodott a köztisztviselőként dolgozó társával, hogy a központi költségvetés által biztosított bérrendezési alapból a többi munkavállalóhoz képest kétszer annyi bérkiegészítést állapít meg neki, aminek a felét a nő később havi rendszerességgel „visszaosztotta” a férfinak. A vádlott a társai segítségével 11 hónap alatt több mint 500.000,-Ft-ot használt fel céltól eltérően.

 

A hivatalban dolgozott egy fiatalabb pénzügyes kolléga is, aki egyetemi tanulmányokat folytatott, amihez a közös hivatal útiköltségtérítéssel járult hozzá. A vádlott azonban olyan, napi szinten megtett utak után járó költségtérítést is utalványozott, amit az egyetemista valójában nem teljesített, mivel lakhatása megoldott volt a képzés helyén. A kolléga a valótlan elszámolások alapján kifizetett összeget ebben az esetben is a vádlottnak adta át. A férfi ezzel a módszerrel 300.000,-Ft-ot meghaladó összeget sikkasztott el a közös hivatal költségvetéséből.

A bűncselekmények elkövetésében részt vett egy idősebb pénzügyi dolgozó is, aki tanácsokkal segítette társait, ezért neki bűnsegédként kell felelnie.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbírósághoz benyújtott vádiratában a négy vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!