tragikus hanyagság

2021.06.28. 09:18

Szabálytalanul rögzített rakomány csapta agyon a munkást a vadászháznál

Hanyagul rögzítette teherautóján a rakományt, ráadásul lejtőn is állt meg a 60 éves kaposvári férfi. A rakódómunkás már nem tudott elugrani a lezúduló rakomány elől...

Sonline

A Siófoki Járási Ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat azzal a 60 éves kaposvári férfival szemben, aki a szabálytalanul elhelyezett építőanyagok lerakodása során okozott halálos foglalkozási balesetet.

A vádlott egy építőipari cégnél dolgozott tehergépkocsi vezetőként. A vádlottat foglalkoztató cég egy vadászház kivitelezési munkálatait végezte, amikor a férfi feladatául kapta, hogy különböző építőanyagokat szállítson a munkaterületre. A férfi a cég telephelyén több építőanyagot is felpakolt a teherautó platójára, azonban a nagy méretű zsaluelemeket szabálytalanul helyezte el, ugyanis rakatonként 10 helyett 14 elemet daruzott fel a platóra, amiket mindössze egy hevederrel fogatott át.

Az építési területre érve a vádlott elkezdte az építőanyagok lepakolását, melynek során az erősen lejtős terepen lerakott néhány zsaluelemet. Amikor azonban a vádlott a helytelenül megválasztott helyen leállított gép darujával újabb nagyméretű elemeket készült lerakodni, a kötegelés nélküli, a megengedettnél magasabbra rakott zsaluelemek közül 8 db átesett a teherautó platójának felhajtott oldalán, és az ott álló, lerakodásban segédkező sértettre borult.

A sértett a baleset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A baleset a munkavédelmi szabályok vádlott általi betartásával elkerülhető lett volna.

Az ügyészség a Siófoki Járásbírósághoz benyújtott vádiratában a férfival szemben fogház fokozatú szabadságvesztés kiszabására tett indítványt azzal, hogy annak végrehajtását próbaidőre függessze fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!