téves út

2021.08.25. 10:04

Tízmilliós csalássorozattal vádolják a vállalkozót

Nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás miatt emelt vádat a Siófoki Járási Ügyészség azzal a siófoki vállalkozóval szemben, aki több millió forint értékben vett fel megrendeléseket ügyfeleitől, azonban átvett összegeket nem utalta tovább a gyártónak.

K.G.

A 38 éves férfi nyílászárók és redőnyök viszonteladójaként több gyártóval is partneri viszonyban állt, azonban 2019 év végére komoly pénzzavarba került; meg nem fizetett alkalmazotti bérek és szállítói számlák, kölcsönök és hátralékos NAV tartozás terhelte. A vád szerint ekkor határozta el, hogy ügyfeleitől fog pénzt szerezni.

Az egyik sértett 2019-ben a vádlott cégétől 1,7 millió forint értékben rendelt nyílászárókat, melynek ellenértékét banki átutalással megfizette. A vádlott ekkor a megrendelő lapot ugyan elküldte gyártónak, de a pénzt nem, mert már az ügylet megkötésekor sem állt szándékában annak teljesítése. A vádlott az összegek beérkezése után az érdeklődő ügyfeleinek arra hivatkozott, hogy az írásbeli szerződés szerint a teljesítésre 1 év áll rendelkezésre, ugyanakkor a megrendelések leadásakor az áruk leszállítását rövidebb határidőre, 60 napra ígérte. A nyomozás azt állapította meg, hogy az átvett előlegeket a céljuktól eltérően használta fel. További öt sértettet ejtett tévedésbe, akiknek 600 ezer és 3,6 millió forint közötti kárt okozott, és a 2020 szeptemberéig folytatott csalássorozattal több mint 10 millió forintra tett szert. Az ügyészség azt indítványozta, hogy a Siófoki Járásbíróság ítélje börtönbüntetésre és tiltsa el a közügyektől, valamint kötelezze az okozott kár megtérítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!