csít

2020.12.18. 10:34

Több száz milliós adót csaltak a szójával

Bonyolult módon trükköztek a szójával úgy, hogy közben 320 milliónyi adó csak úgy zsebben maradt.

K. G.

Miklóshalma, 2015. augusztus 31. Osztrák rendõrök ellenõriznek egy kamiont az embercsempészek kiszûrése miatt az ausztriai Miklóshalmánál 2015. augusztus 31-én. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter bejelentette, hogy Ausztria megszigorította a fellépést az embercsempészek ellen. MTI Fotó: Filep István

Kilenc embert vádolnak egy adócsalásra szakosodott bűnszervezet létrehozásával. A Somogy Megyei Főügyészség bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emelt vádat egy 47 éves férfi és nyolc társa ellen. A vád szerint az általuk létrehozott bűnszervezet keretében olyan számlázási láncolatot alakítottak ki, amellyel több százmilliós vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

2017-ben adóelkerülési céllal létrehoztak egy céghálózatot, melyen keresztül szójatermékeket importáltak Magyarországra. A szlovéniai Koper kikötőbe érkező terményeket a bűnszervezet élén álló egyik vádlott által irányított német cég három magyar vállalkozásnak adta el, melyek strómanok vezetése alatt álltak. Az egész láncolatot valójában a bűnszervezetben vezető szerepet játszó másik két vádlott irányította. A tényleges gazdasági tevékenységet nem végző cégek nevében igényelték vissza az ÁFÁ-t, holott a terményt valójában két, az adóelkerülés hasznát realizáló magyar cég közvetítésével értékesítették a belföldi felvásárlóknak azt a látszatot keltve, hogy már adózott, belföldről származó terményt forgalmaznak.

Leplezett kommunikációra alkalmas mobiltelefonokat, titkos email címeket, a hatóságok megtévesztése érdekében nehezen értelmezhető rövidítéseket használtak. A cégháló működtetésével a vádlottak 2018 decemberéig több mint 320 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az államnak. Az ügyészség fegyház- és pénzbüntetés kiszabására, valamint vagyonelkobzás alkalmazására tett indítványt a Kaposvári Törvényszéknek. A bűnszervezeti elkövetés miatt az irányító szerepet játszó vádlottak 6 és 10 év közötti szabadságvesztést kaphatnak, ha bűnösségüket beismerik.

 

A kép illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!