korcsolyapálya az aszfalton

2018.11.21. 11:30

Hiányzik a rutin, ha síkos az út: sok a baleset

Egymást érték a balesetek Somogy útjain kedden. Úgy tűnik, hiába a sok figyelmeztetés, az autósok gyakran fittyet hánynak a megváltozott körülményekre.

Gyeszát Zsolt, Koszorus Rita

– A változékony idő még bizonytalanabbá teszi azokat a vezetőket, akiknek nincs rutinjuk – jegyezte meg Boros András kaposvári gépjárművezető szakoktató. – Javarészt figyelmesek az emberek, de tavaly előfordult már olyan is, aki külön órát vett a gyakorláshoz, amikor beköszöntött a rossz idő. Persze, nem árt észben tartani ilyenkor az alapokat a rutinosoknak sem, a hirtelen kormányzástól és fékezéstől tartózkodni kell ezekben a napokban. Az úton heverő vizes falevelek is felérnek egy kisebb korcsolyapályával. Reggelente már csúszhatnak az utak, ha pedig a bepárásodott ablakot nem tisztítja le megfelelően az ablaktörlő, az csak tovább ront a vezetési képességen.

Rengeteg autóst pánik fog el a hó láttán Mészáros Ákos, kaposvári fuvarozó tapasztalatai szerint. – Főleg a reggeli és a délutáni közlekedés során – mondta a vállalkozó. – A sok lezárás miatt a városban egyébként sűrűbb a forgalom, ráadásul hirtelen megváltozott az időjárás, amelyre nem mindenki volt felkészülve. Elmondta: a kora reggeli havazásban ő is majdnem összekoccant egy autóval. – Aki nem gyakorlott vezető tömegközlekedésre vált, mások inkább lassan mennek.

Lengyel Balázs személyautóval rója az utakat, s ő nem tapasztalja a túlzott óvatosságot. – Inkább, amikor már esik annyi hó, hogy meglátszik – mondta a City Taxi kaposvári vezetője. – Ilyenkor, aki nem olyan gyakorlott, kisebb rutinnal rendelkező sofőr az akadályozza a forgalmat. Ami veszélyes, mert megnő a féktávolság. Most még elején vagyunk a télies időnek, annyira nem vészes a város közlekedése.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság kedden kiadott közleményében hívta fel a járművezetők figyelmét arra, hogy téliesre fordultak az útviszonyok megyénkben. Ügyeljenek a sebesség megválasztására és a láthatósági szabályok betartására.

Száznegyven tonna sót már bevetettek Somogy útjain

A Magyar Közút megyénkben kedden délig száznegyven tonna útszóró sót juttatott ki az országos közutakra, így akarták megakadályozni a síkosság kialakulását. Pécsi Norbert szóvivő közölte: a síkosságmentesítési munkálatokat az egyes útszakaszok forgalomnagysága és az úthálózatban betöltött szerepük szerint látják el. Először az autópályákon, az autóutakon és a főutakon kezdik el a beavatkozást, majd a felüljárókon és a hidakon folytatják a feladatot. Ezután a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítását, síkosságmentesítését végzik el.

Havazás miatt megyénkben eddig nem volt fennakadás, ám a szakemberek arra kérik az autósokat, ha még nem tették meg, akkor a nyári gumit cseréljék le télire. A szóvivő azt is közölte: a járművezetők útinform szolgálatuk weboldalán minden utazás előtt tájékozódhatnak az aktuális út- és látási viszonyokról valamint forgalmi helyzetről.

A mentők is felkészültek a télre. Bődör József, a kaposvári Pannon Mentő ügyvezetője azt mondta: valamennyi – 16 – betegszállító járművükre felszerelték már a téli gumikat, a karbantartásra közel kétmillió forintot fordítottak. Havonta csaknem 6500 beteget szállítanak el, járműveik 120 ezer kilométert tesznek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában