halálos balesetek nélkül

2019.08.10. 16:00

A cél, hogy egyetlen ember se haljon meg az utakon

Hazánk is csatlakozott ahhoz a kampányhoz, amelynek célja, hogy 2050-re egyetlen ember se haljon meg autóbalesetben az utakon az Európai Unióban. A vállalás első hallásra meghökkentő, látva az európai utak zsúfoltságát, s a folyamatosan bővülő gépkocsiparkot.

Kovács Gábor

Hogy sikerül-e elérni a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által a Forma-1-es Magyar Nagydíjon bejelentett célt, miszerint durván harminc év alatt nullára csökkentenék a halálos balesetek számát Európában, egyelőre persze nem tudni. Annyi azonban bizonyos, hogy idén országosan csökkent a halálos kimenetelű balesetek száma, Somogyban pedig augusztus 6-ig fele annyi esetet sem regisztráltak, mint a tavalyi év egészében – tudtuk meg a megyei rendőr-főkapitányságtól. – Az elmúlt négy évet tekintve a 2016-os esztendőben következett be a legtöbb halálos kimenetelű baleset megyénkben, szám szerint 25. 2017-ben a balesetek számában csökkenés volt kimutatható, abban az évben 19 haláleset történt megyénk útjain. Kismértékű emelkedés volt 2018-ban, akkor 22 halálos közlekedési baleset miatt kellett intézkedniük a rendőröknek. Az idei év eddig ismét csökkenő tendenciát mutat.

Az utolsó eset egyébként július végén Zicsen történt, akkor egy 34 éves nágocsi férfi vesztette életét, mert a motorjával nekiütközött egy mezőgazdasági munkagépnek. A Somogy területén bekövetkezett balesetek legfőbb oka az, hogy a gépjárművezetők nem megfelelően választják meg a sebességet, valamint megsértik az elsőbbségadási szabályokat.

A világon egyébként évente 1,3 millió ember veszti az életét közlekedési balesetben, jelentős részben Európában, leginkább fiatal, kevesebb rutinnal rendelkező autóvezetők. A balesetek többsége azonban odafigyeléssel elkerülhető, állítják a szakértők.

Az ENSZ most induló közlekedésbiztonsági programja rendőrségi akciókból, technológiai fejlesztésből, valamint oktatásból, képzésből és felvilágosításból áll majd.

Tízzel több áldozatmentes nap júliusig

2019. június 30-ig 7.476 sérüléssel járó közúti balesetet okoztak a hazai utakon, 3,5 százalékkal kevesebbet, mint az elmúlt év azonos időszakában, amikor 7.747 balesetet regisztráltak. A halálos balesetek száma 21,6 százalékkal csökkent az országban, közölte az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság. Az idén az első hat hónapban tízzel több halálos áldozatmentes nap volt, (70), mint tavaly ilyenkor. Kategóriákra bontva azt látjuk, hogy néggyel több motorkerékpáros halt meg az utakon. Ezzel szemben tizenhárommal kevesebb személygépkocsi vezető, néggyel kevesebb teherautó sofőr, hússzal kevesebb utas, és tízzel kevesebb gyalogos vesztette életét tavalyhoz képest.

2019-ben az összes közúti baleset harmadát gyorshajtás okozta, az elsőbbségre vonatkozó szabályok megszegése a balesetek 25 százalékának, a kanyarodási szabályok megszegése pedig a 16 százalékának állt a hátterében. Gyalogos hibájára az összes sérüléses közúti baleset öt százaléka volt visszavezethető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában