videó!

2019.04.29. 11:36

Húsz év munkája vált a tűz martalékává a lovastanyán

Porig égett vasárnap éjjel a Kecelhegyi Lovassport Egyesület klubhelyisége: a helyszínre nagy erőkkel vonultak a tűzoltók, s rögtön megkezdték az oltást. A közeli istállóból 14 lovat még időben kitereltek, a tüzet feltehetően elektromos zárlat okozta.

Harsányi Miklós

– Az anyagi kár csaknem tízmillió forint, az eszmei veszteség felbecsülhetetlen – mondta Meiszterics László, a Kecel-hegyi Lovas Sport Egyesület elnöke. – Pillanatok alatt 20 év munkája semmisült meg: nem csak a klubhelyiség vált a lángok martalékává, hanem az épületben tárolt rengeteg emlék is. A lovasversenyeken elnyert kupák, díjak, serlegek valamint a csikós és betyár ruhák éppúgy megsemmisültek, mint a berendezési tárgyak. Este tíz után kaptam a telefont és azonnal idejöttem, de akkor már 8-10 méteres lángok csaptak fel. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak ki, négy vízsugárral oltották a tüzet, le a kalappal előttük, minden tőlük telhetőt megtettek, de a könnyűszerkezetes épület teljesen kiégett.

Üszkös oszlopok, leégett tető, s mindent elborító cseréptörmelék: ez a látvány tárult hétfőn a látogatók elé. A kesernyés füstszagot még délelőtt is érezni lehetett. Néhány lépésnyire hangfal maradvány, megfeketedett asztal és pad utalt a tűz pusztítására, s a kályha, a tálaló is megsemmisült. Ugyanerre a sorsra jutott egy eredeti western nyereg is, mutatott a szétégett felszerelésre Meiszterics László, aki szerint a gyors tűzoltói közbeavatkozásnak köszönhetően a tűz nem terjedt át a közeli épületekre. Így sikerült 14 lovat kiterelni az istállóból, s 18 nyereg is megmentettek. A klubhelyiségre nem kötöttek biztosítást, az elnök szerint elképzelhető, hogy a vízmelegítő bojler zárlat okozhatta a bajt. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint az egységek négy gázpalackot kihoztak ingatlanból, amelyből kettőt hőhatás ért és felhasadt. A tűz keletkezésének okát tűzvizsgálati eljárás során tisztázzák.

– Ebben a pillanatban nem tudom, hogyan tudjuk újjáépíteni a klubhelyiséget – mondta Meiszterics László. – Először a romokat kell eltakarítani, de ez is nagyjából 500 ezer forintba kerül. Többen jelezték, hogy segíteni akarnak, s abban bízom, hogy a leégett épület helyén előbb-utóbb ismét otthonra talál a lovas közösség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában