büntetőpontok

2019.02.26. 09:00

Majdnem 180-nal száguldott a rekorder gyorshajtó

A közlekedési büntetőpontok rendszere 2001 óta működik, s 2013-ban szigorították. Egy rekorder somogyi gyorshajtó esete kapcsán kíváncsiak voltunk a pontosztás tapasztalataira. Az általunk megkérdezett közlekedési szakértő szerint akkor lenne igazi visszatartó erő a pontrendszer, ha nyilvánosságra hoznák az adatokat.

Kovács Gábor

Tavasszal jobban rálépnek a gázra a gyorshajtók: tavaly áprilisban Sávoly külterületén, a 7-es főúton rögzítették a legnagyobb sebességtúllépést a somogyi rendőrök. A szürke BMW személygépkocsit egy motorkerékpáros előzése közben mérték be. A megengedett 90 km/óra legnagyobb sebesség helyett 176 km/órával hajtott. A vezetőt a szabályszegést követően megállították, majd 130 ezer forint közigazgatási bírságot és hat büntetőpontot szabtak ki rá, felelte kérdésünkre Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A közlekedési pontrendszer úgy működik, ha a járművezető pontjainak száma eléri vagy meghaladja a 18-at, nyolc napon belül visszavonják a jogosítványát. Ha az autós már 13 pontot begyűjtött, értesítést kap erről a hatóságtól. Ebben figyelmeztetik a következményekre, de egyben tájékoztatják az önkéntes utánképzés lehetőségéről is, amellyel csökkentheti a pontjai számát.

A kiosztott pontszámokat a megyék rendőrségeiről a Belügyminisztériumba küldik. Szerettük volna megtudni, hogy mennyi pontot tartanak nyilván Somogyban. Válaszul a minisztérium kommunikációs főosztálya azt közölte, hogy a közúti közlekedési előéleti pont nyilvántartása a megye fogalmát nem kezeli. Ennek egyik oka az autósok esetleges lakcímváltozása.

Arra ugyanakkor lenne lehetőség, hogy a lekérdezés napján egy-egy konkrét település vonatkozásában a nyilvántartásból leszűrjék, hogy hány vezető érte el a 18 pontot. Ebből aztán kinyerhető lenne egy megyei adat, de az előállítása számítógépes algoritmus hiányában jelenleg rendkívül időigényes, és térítéssel jár. Továbbá statisztikailag nem különítik el az előéleti pont, illetve a közigazgatási bírság kiszabása után járó pont fogalmát.

– A szabálytalankodó autóvezető az utakon egy adott pillanatban nem gondol arra, hogy hány büntetőpontot kaphat – értékelte a rendszert kérésünkre Koncz István, igazságügyi közlekedési szakértő. – Érhető, hogy a rendőrség az ellenőrizésen és a büntetésen túl is szeretné óvatosságra inteni a sofőröket, de szerintem a pontrendszer különösen akkor nem elég visszatartó erő, ha nem hozzák nyilvánosságra az adatait.

Összeszedtük a pontokat

Tizenegy pontot kap az autós a segítségnyújtás elmulasztásáért, cserbenhagyásért, közúti veszélyeztetésért, illetve ha ittasan vagy kábítószer hatása alatt vezet. Közúti baleset okozása után kilenc pontot írnak a nyilvántartásba. Hat ponttal gyarapodhat, aki eltiltás tartama alatt vezet vagy megsérti az elsőbbségadás és előzés szabályait. Hat pontot ér, ha az autópályán vagy a leállósávon, illetve vasúti átjáróban a megállás, megfordulás, hátramenet szabályait szegi meg. Négy és nyolc közötti pont szerezhető a gyorshajtással, illetve nyolc pont az áthajtás a piroson. Három pontra számíthat, aki gyermek utasát nem ülteti a biztonsági ülésbe, vagy menet közben kézben tartva mobiltelefonál. Hat pont, ha valaki figyelmen kívül hagyja a rendőr jelzését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában