csalók

2018.12.08. 15:30

Megrázó csapást mérnek ismét az áramtolvajokra

Egy siófoki férfi kilenc éven át lopta az áramot, összesen 25 ezer kilowattórával károsította meg a szolgáltatót. Az E.on üzleti titokként kezeli az áramlopások számát, azt viszont tudni, hogy bár csökken, mégis még mindig jelentős a cég ilyen vesztesége.

Harsányi Miklós

EON a rendőrség és a közterületfelügyelet akója az áramlpás ellen Pécs keleti városrészbenc

Egy siófoki férfi kilenc éven át lopta az áramot, összesen 25 ezer kilowattórával károsította meg a szolgáltatót. Az E.ON üzleti titokként kezeli az áramlopások számát, azt viszont tudni, hogy bár csökken, mégis még mindig jelentős a cég ilyen jellegű vesztesége.

– Üzleti titok – reagált megkeresésünkre a szolgáltató, amikor a somogyi áramlopások számáról érdeklődtünk. Varga Ivett, az E.ON szóvivője közölte: a társaság erről nem kíván nyilatkozni, ugyanakkor a cég hálózatvesztesége 2009 óta csökken, de ennek ellenére jelentős. Áramlopással az ország minden részében találkoznak, mely alapvetően két fő okra vezethető vissza. A szociális, megélhetési eredetű eseteknél minimális szaktudást igénylő, könnyen felfedezhető módszert alkalmaznak az elkövetők. Az utcán, közterületen található hálózatra kampóval, a csupasz vezeték feldobásával lopják az energiát, s ezzel nem csak önmaguk, hanem a környezetükben élők biztonságát is veszélyeztetik az elkövetők.

– Megbontják a mérőket, hamisítják a hitelesítői zárópecsétet, a mérőt megkerülő illegális vezetéket építenek ki, vagy az elektronikus mérőket valamilyen módon befolyásolják – utalt a szóvivő azokra a módszerekre, amikor nem a megélhetésért, hanem gazdasági előnyökért lopnak az áramtolvajok. Ilyenkor szakember vállalja a feladatot, s nagyon gyakran szervezett bűnözői hálózat végzi a műveletet. Varga Ivett hangsúlyozta: az áramlopás nem csak közvetlen anyagi kárt okoz. A hálózat illetéktelen megbontása, szerelése életveszélyes, a beavatkozások miatt áramkimaradások, üzemzavarok is előfordulnak. S így a rendszert szabályosan használókat, illetve az áramellátás biztonságát is zavarják, veszélyeztetik.

Méretlen csatlakozóvezeték-rongálás rácsatlakozással és számlálószerkezet visszatekerése: a szolgáltató munkatársai ilyen eseteket is felfedeztek Somogyban. Előfordult, hogy a rácsatlakozást a fal megbontásával tárták fel az ellenőrök. Jogszabályok határozzák meg a cég követelését: a lakossági fogyasztóknál a kötbér tízezer forinttól kétmillióig terjedhet. A mérő megrongálásakor a készülékcserével kapcsolatos költség húszezer, de akár százezer forint is lehet. Varga Ivett kifejtette: az E.ON munkatársai jól ismerik az elkövetési módokat. A munkatársakat folyamatosan képzik, hogy felismerjék ezeket az eseteket.

Vezetékcsapolók

– Egyedi sorszámú műanyag plombákat használunk – tájékoztatott Varga Ivett. – A korábbi hagyományos, alumínium plombákat hamisították, ezek felismerésére az ellenőröket kiképezzük. A lakosságnál 2012-től csak elektronikus mérőket szerelünk a hálózatra, melyeket nem lehet szétszedni. A fővezetékek megcsapolásának felderítését lokátoros műszer segíti. Ahol felmerül a gyanú – lehet akár föld alatt, térkővel fedve – ott egy radarhoz hasonló eszközzel a vezeték elágazásait fel tudjuk deríteni. Elég ehhez egy ponton a vezetékre csatlakozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában