csalás

2020.04.17. 11:09

Milliárdos csalás: szójadarával verte át a kereskedőket

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy 54 éves férfi és hét társa ellen a Somogy Megyei főügyészség

K.G.

Az elkövetők mezőgazdasági terményértékesítéshez kapcsolódó számlázási láncon keresztül több milliárd forintos kárt okoztak az állami költségvetésnek.

A büntetett előéletű férfi 2017-től kezdődően létrehozott és háttérből irányított egy olyan számlázási gyakorlatot, amelynek keretében különböző cégeken keresztül horvát és szlovén kereskedőktől általános forgalmi adó mentesen vásárolt, majd értékesített Magyarországon szójadarát úgy, hogy azt a látszatot keltette, hogy belföldről származó, már adózott terményt forgalmaznak.

Ezt úgy érte el, hogy a terménnyel kapcsolatos importbejelentéseket tényleges gazdasági tevékenységet nem végző, céghálóba szervezett gazdasági társaságok nevében tette meg annak ellenére, hogy a szójadarát külföldről egyenesen a magyar vevőknek szállították le köztes cég igénybevétele nélkül, így az import áruval kapcsolatos Áfa fizetési kötelezettséget nem teljesítették.

A számlázás és a cégháló működtetésében a vádlotton kívül még öt bűntársa működött közre, míg két további vádlott strómanként vett részt a cégekben. A csalással a vádlottak összesen 2,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek. Az ügyészség a költségvetési csalásban aktívan részt vevő hat vádlottra börtönbüntetést kért, 8 év kiszabását indítványozták abban az esetben, ha a bűnösségüket az előkészítő ülésen beismerik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában