ellenőrzött a NAV

2019.08.13. 11:40

Minden negyedik vállalkozó szabálytalan volt a Balatonnál

A Nemzeti Adó és Vámhivatal csaknem minden negyedik vállalkozásnál szabálytalanságot talált a balatoni ellenőrzéssorozatán.

Harsányi Miklós

Illusztráció!

Hiába jelezte előre honlapján az akciót a hivatal, a vállalkozások negyede mulasztott, s ennek következménye volt. Akadt olyan vállalkozás, aki feketén foglalkoztatta a dolgozókat, de készpénzkészlettel is problémákra derített fényt a vizsgálat.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal az ellenőrzéssorozat kapcsán eddig közel 115 millió forint mulasztási bírságot szabott ki. A hatóság munkatársai az idén is fokozottan ellenőrzik a Balaton és környékén működő vendéglátóhelyeket továbbá a strandokon, a piacokon és a vásárcsarnokban értékesítőket valamint a fesztiválokra és rendezvényekre kitelepült árusokat.

– A revizorok július közepe óta csaknem 3000 ellenőrzést végeztek – összegzett kedden a NAV. – Elsősorban a nyugta és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését, az online pénztárgépek szabályos használatát és a készpénzkészlet kezelését vizsgálták, jellemzően az esti órákban vagy a hétvégi időszakban.

Az adóhatóság dolgozói az ellenőrzések több mint 25 százalékánál alapvető mulasztást tapasztaltak, annak ellenére, hogy az Adótraffipax rovatban a hivatal előre jelezte a balatoni akciót. A Nemzeti Adó és Vámhivatal tájékoztatása szerint volt, ahol a nyugtaadás maradt el, de lebukott olyan vállalkozó is, aki feketén foglalkoztatta alkalmazottait. A súlyosan mulasztók utólagos adóellenőrzésekre is számíthatnak. Kiugróan sok volt az online pénztárgépekkel és a készpénzkészlettel kapcsolatos szabálytalanság: a revizorok tízből hét esetben bukkantak valamilyen hibára, leggyakrabban kasszahiányt vagy többletet találtak az árusoknál.

Fotónk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában