hamisított jó szándék

2019.11.13. 12:55

Orvosnak adta ki magát a siófoki vízimentő

Orvosi vényköteles gyógyszereket írt fel bianco receptekre, és adott be a betegeknek, vért vett és tetanusz injekciót adott be orvosi felügyelet nélkül egy 40 éves férfi, aki vízimentőként dolgozott Siófokon tavalyelőtt.

K.G.

Egy másfél éves kislány szüleinek orvosként mutatkozott be. Ápoló volt a végzettsége, de a mentőápoló szakot hozzá hamisította az irataiban. Orvosi esettáskát hordott magával.

A férfi a másodfokú bíróság előtt arra hivatkozott, hogy kötelessége volt ellátni azt, aki segítséget kért tőle, és nem tudja, hogy miért hozzá jöttek a közeli hotel betegei, de nem lépte át az orvosi tevékenység határát. Ambuláns lapokat kitöltött, de diagnózist nem állított fel, csupán véleményt mondott. Azt állította: sebeket kötözött, fájdalomcsillapítást látott el, és mentőt is rendelt a páciensekhez. Segíteni akart, és egészségkárosodást nem szenvedett miatta senki.

Ellenszolgáltatást nem kért, valamint azt, hogy segítő szándék vezette a javára írta a bíróság, de ez nem mentesítette a büntetőjogi felelőssége alól, hangsúlyozták az ítélethirdetéskor. A férfi kuruzslásért, közokirat-hamisításért, és hamis magánokirat felhasználásáért 1 év 10 hónap börtönbüntetésre, és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte a Kaposvári Törvényszék, helybenhagyva a Kaposvári Járásbíróság ítéletét. A bűncselekményeket egy korábbi felfüggesztett büntetés hatálya alatt követte el a vádlott, és ez súlyosító körülménynek számított. A bíró rámutatott, hogy a vízimentőnek az ügyeletes orvoshoz kellett volna irányítania a betegeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában