elfogás

2019.12.30. 09:34

Öt illegális bevándorlót fogtak el Zákány mellett

Ebben az évben talán utoljára, de korántsem elsőként, öt illegális határátlépőt fogtak el a rendőrök szombaton éjjel Zákány térségében.

MW összeállítás

határhelyzet a magyar és a horvát határonb Beremend Magyarbóly és Illocska térségében

Fotó: AS

A határsértők magukat szír és egyiptomi állampolgárnak vallották, ugyanakkor személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. Ezért őket a Zákányi Határrendészeti kirendeltségen előállították, hogy kihallgassák őket.

A rendőrség közlése szerint az illegális határátlépők száma folyamatosan növekszik a magyar határszakaszon. Csak december utolsó előtti hetében 374 alkalommal akadályozták meg a nem engedélyezett határátlépést. Ennél is több, 982 olyan más országokból érkező határsértőt fogtak el, akiket aztán visszakísértek az ideiglenes biztonsági határzáron keresztül abba az országba, ahonnan érkeztek. Huszon­nyolc esetben már az országba valamilyen módon bejutott illegális határátkelőt is elfogtak, akiket előállítottak, majd eljárást indítottak ellenük. A 2018-as év hasonló időszakához képest drámai a növekedés, akkor senkit nem kellett feltartóztatni, 97 embert kísértek vissza, és kettőt fogtak el az ország területén a rendőrök.

A somogyi magyar-horvát határszakaszon is több alkalommal tartóztattak fel illegálisan hazánkba érkezőket. December 4-én adtunk hírt arról, hogy egy magát pakisztáninak valló férfi egészen Kaposvárig jutott, ahol a pécsi utcai sínek mentén ballagott, mikor lecsaptak rá a rendőrök.

Novemberben egy iraki embercsempészt is elfogtak, aki nyolc társát szerette volna egy kisbusszal átcsempészni Somogyon át. A férfit gyorsított eljárásban 1 év 4 hónap börtönre ítélte a bíróság.

 

Nyomás alatt

A Magyar Honvédség katonái által kivitelezett, a Somogyban 41 kilométernyi, összesen megközelítőleg 175 kilométer hosszú, és négy méter magas kerítés, vagy ahogy hivatalosan nevezik ideiglenes biztonsági határzár nagyban megnehezíti a határsértők dolgát. Európa vezető nemzetei ismerik el, hogy a határzár nagyban csökkenti az illegális bevándorlás mértékét a déli, elsősorban arab területekről, azaz állja a migrációs nyomást Somogyban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában