bűntérkép

2019.02.12. 11:30

Való vidék: a biztonság Somogyba költözött

Alig kellett rendőrt hívni a legtöbb somogyi kistelepülésre tavaly. Elkészült a bűntérkép, ebből kiderült, hogy a legtöbb somogyi faluban mindössze néhány bűncselekményt regisztráltak 2018-ban.

Kovács Gábor

Kevesebbet nyomoz rendőr mifelénk, ugyanis az adatok szerint Somogyban is érezhető, hogy 2010 és 2018 között jelentősen visszaesett a bűnelkövetések száma az országban. A Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával létrejött Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár (PRE-STAT) statisztikáit böngésztük végig, hogy megtudjuk, hány bűncselekmény történt 2018-ban a somogyi településeken.

Alsóbogáton, Pamukon és Bedegkéren egyetlen bűntény sem esett tavaly, Nágocson és Somogymeggyesen csupán egyetlen. Somogysárdon, Kányán és Fiadon kettő, Somban három, Somogytúron négy, Mikén öt, Nagykorpádon hat. Pusztakovácsi 15, vagy Kutas 13 regisztrált bűnténye már gyakoribbnak számít. De a hajdan rossz hírű Büssü is mindössze 9 bűncselekményt mutatott fel. A kisvárosok statisztikája is kedvező: egy év alatt Igalban 17, Nagybajomban 18 bűntényt rögzítettek. A nagyobb városokban is csökkent a bűnözés: Marcaliban 125, Nagyatádon 64, Barcson 123, Siófokon 350, Fonyódon mindössze 39 bűntény történt, Lengyeltótiban viszont 81. Kaposváron 469 bűntényt jegyezhettek fel tavaly, míg Zalaegerszegen 550-et.

A népesség számához viszonyítva a legrosszabbul Somogyzsitfa áll. Tavaly itt 562-en éltek, és 31 bűncselekményt regisztráltak. Érdeklődésünkre Papp János polgármester elmondta: megfelelő a közbiztonság a faluban, van körzeti megbízott, és a marcali rendőrök sokat járőröznek erre. Egy falopást göngyölítettek fel tavaly, a többi terménylopás lehetett a kertekből, amelyről az érintett gazdákon kívül nem sokan tudtak. A faluban polgárőrség működik és kamerákat is felszereltek, hogy figyeljék az átutazókat.

A jól szervezett polgárőrség elriasztja a tolvajt

Tavaly három bűncselekményt mutatott fel Zimány a Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár szerint, ám Takács János polgármester, aki a helyi polgárőr csoport vezetője is egyben, csupán egyetlen 2018-as bűntényre emlékszik. Ez egy tyúklopás volt, amelyet talán maga a gazda is elháríthatott volna, ha nem egy faékkel támasztja ki a tyúkól ajtaját, hanem lelakatolja. Takács János megítélése szerint azon kistelepülések, ahol a polgárőrség aktívan működik, eredményesebb statisztikát tudhatnak magukénak. A cél tehát az, hogy minél több kis faluban legyen egy polgárőr csapat, amely együttműködik a rendőrséggel. Kaposvár környékén tizenhárom polgárőr egyesületet tartanak számon. A zimányi polgármester hosszú évek óta dolgozik a polgárőrségben, így első kézből vannak fogalmai arról, hogy egy évtized alatt a harmadára esett vissza a bűncselekmények száma, ez a tendencia pedig a kis somogyi falvakban is megmutatkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában