Közélet

2006.10.04. 18:14

Gyermeki szeretet és gondoskodás

Simogató kezek és vidám kacajok. Az állatok világnapja alkalmából óvodások dédelgették a Philip Természet- és Állatvédő Egyesület menhelyének kutyáit Kaposváron.

Sasvári Katinka

– Én nagyon szeretem az állatokat, főleg a kutyusokat és a cicákat – mondta Horváth Gábor Viktor. A hat és fél éves kisfiú már sokféle állatot tartott otthon, de valahogy mindegyik elpusztult.
– Volt cicám, de gyomorcsavarodásban vagy miben meghalt. Aztán volt tengeri malacom is, meg cicám is. Ja és papagájom is volt, de aztán mindig mindegyik meghalt. Nem értem, miért – mondta.
– Nekem a cica a kedvencem, de nincs otthon. Most költöztünk a Nádor utcába egy nagy házba és még nem kaptam az apuéktól – szólt közbe Vértes Boglárka. Az öt éves kislány a többi óvodással együtt lelkesen simogatta a menhely kutyáit és közben mesélt.
– Különben igazából nem is kell kutya meg cica otthonra, mert van homokozóm és ne menjen bele – mondta mérgesen.
Horváth Ákos annál lelkesebben beszélt kedvenceiről.
– A nyuszi a legjobb és kész – mondta. – Nekem nincs, de majd akarok egyet. Az apuval meg a nagypapával egyébként méhecskéket tartunk.
A hat éves kisfiúnak a nagyapja méhekkel foglalkozik, amiket ő rendszeresen be szokott vinni a Tallián Gyula utcai óvodába.
– Ezek csinálják ám a mézet és én azt is nagyon szeretem – mondta vidáman.
Összesen három csoport játszhatott az állatokkal. Az óvoda állatvédelmi hetet tart és ennek keretében találkoztak a menhely lakóival és dolgozóival. Wirtné Dániel Erika óvónő szervezte a hét programjait, amelyek között szerepelt állatbábszínház is.
– Bár az állatok világnapja október 4-e, vasárnap tartunk felvonulást a Fő utcán – mondta Szántó Ildikó az állatvédők vezetője. A felvonuláson kívül állatszépségversenyt, valamint totót és rajzversenyt is szerveznek a résztvevőknek.
– A menhely kutyáival sétálunk végig az utcán, de csatlakozhat hozzánk minden állatbarát a saját kis kedvencével – mondta.

Szent ünnep az állatokért

Az állatok világnapja jeles környezetvédelmi nap, amit október 4-én tartanak. 1991 óta ünneplik Magyarországon ezt a napot Assissi Szent Ferenc halálának évfordulóján. A kereszténységben VI. Pál pápa 1228-ban nyilvánította szentté Assissi Ferencet. Az olasz katolikus rendalapító 1181 és 1226 között élt. Ő a kereskedők, a szegények, a szociális munkások és a környezetvédők védőszentje.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!