Közélet

2006.11.20. 10:59

Az idén még nem jutott pénz

A törvény szerint minden olyan település pályázhat a falugondnoki szolgálat beindítására, amelyben a lakosság száma nem éri el a hatszázat, illetve azok a tízezres lélekszámnál kisebb települések, ahol legalább hetvenen külterületen élnek.

SONLINE

Fokozatosan, közel másfél évtized alatt épült ki a falugondnoki hálózat az országban: jelenleg több mint kilencszáz falugondnok dolgozik, közülük csaknem százan az aprófalvas Somogyban tevékenykednek. Egy-egy szolgálat fenntartását 2,1 millió forinttal támogatja évente a költségvetés, emellett jó esetben az önkormányzatok nyúlnak még a zsebükbe néhány százezer forint erejéig. Ebből a pénzből kell kigazdálkodni a falugondnok bérét, a jármű üzemeltetési és szervízköltségeit.

– Az idei évre a szakminisztérium kiszállt a finanszírozásból – mondta Csörsz Klára, a Falugondnokok Somogy megyei Egyesületének ügyvivője. – Az új törvény szerint a megyei és a regionális fejlesztési tanácsoknál kellett pályáznunk. Szerencsére sikerült bekerülnünk a regionális operatív programba, így a jövőben uniós forrásokra is pályázhatunk.

Ez mind szépen hangzik, ám ennél fontosabb, hogy az idén még egyetlen pályázati lehetőség sem akadt – még csak jelenleg készülnek a pályázati feltételek.

– Ennek ellenére Somogyban három új szolgálat is beindult – folytatta Csörsz Klára. – Gyugyon, Bélaváron és Heresznyén az önkormányzatok saját erőből hozták létre a falugondnokságot. Ezzel a megyében már 94 szolgálat működik, melyek ennél néhánnyal több települést látnak el, hiszen akadnak olyan helyek, ahol társulásban működtetik a falugondnokot. A szóba jöhető somogyi települések kétharmada már csatlakozott a rendszerhez, még nagyjából harmincban kellene beindítani a szolgálatot.

Ehhez persze nagyobb támogatásra lenne szükség. Az országos szervezet éppen ezért levélben fordult támogatásért Kiss Péter munkaügyi miniszterhez.

– Sikerült meggyőznünk, így a minisztérium 30 millió forintot oszt ki a falugondnoki szövetségek között – tette hozzá Csörsz Klára. – Emellett fontos, hogy remélhetőleg sikerült elérnünk, hogy a szolgálatokat ne vigyék be  kistérségi társulásokba, hiszen sok faluban ez maradt az utolsó, valóban saját intézmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!