Közélet

2006.11.10. 08:29

Egy intézményt sem zárnak be

Megszorító intézkedésekre nem lesz szükség Siófokon, de az intézmények és a hivatal működését ésszerűbbé kell tenni Balázs Árpád polgármester szerint.

Fónai Imre

Könnyebb lesz kormányozni a várost a kényelmes fideszes többség tudatában?
Siófokon eddig se politikai döntések születtek, így aztán legfeljebb – ha lesznek – a politikai támadásokat lehet könnyebben hatástalanítani. Viták persze nem csak voltak, hanem lesznek is, de ha ezek szakmaiak, akkor már lezajlanak a bizottsági ülések során.

Többeket meglepett, hogy első alpolgármesternek a képviselő-testületbe most bekerült Horváth Károlyt jelölte...
Nem is annyira újonc ő. Az elmúlt négy évben a pénzügyi bizottság kültagja volt, azaz belelátott az önkormányzat működésébe. S elnöke a helyi Ipartestületnek. Éppen ezért kapta feladatul, hogy töltse be a városi közbeszerzési bizottság elnöki posztját. A helyi vállalkozóknak a pályázatok során annyiban tudunk segíteni, hogy információkkal látjuk el őket. Horváth Károly feladata lesz a kapcsolatot tartani velük, hozzásegíteni őket, hogy jó pályázatokat írjanak. A másik alpolgármester, Nagy Sándorné többek közt a sport felügyeletét kapta. A sporttanácsnoki tisztség megszűnt, megmarad viszont a városi támogatásokat elosztó sport ad-hoc bizottság.

[caption id="" align="alignleft" width="270"] Balázs Árpád (Fotó: Gáti Kornél)
[/caption]A választási kampányban azt mondta: Siófokon nem lesz szükség megszorító intézkedésekre. Továbbra is tartja ezt?
Természetesen. Minden eddiginél nagyobb erőfeszítéseket kell azonban tennünk azért, hogy megőrizzük a gazdálkodási egyensúlyt. Az elmúlt tizenhat évben folyamatosan csökkent az önkormányzatok támogatása, de ami most várható, az minden képzeletünket felülmúlja; 15 százalékos csökkenéssel számolunk, s ehhez jön még a 6-7 százalékosra becsült infláció, azaz jóformán minden ötödik forintunkat kiveszik a zsebünkből.

S ha nem lesznek megszorító intézkedések, akkor mi következik ebből?
Először is gazdaságosabbá, hatékonyabbá kell tennünk az önkormányzat működését úgy, hogy közben a lakosság nem csak hogy hasonló, hanem inkább jobb színvonalú szolgáltatásokat kapjon. Azzal, hogy kevesebb képviselő, tanácsnoki poszt és bizottsági hely van, valamint csökkentettük a tiszteletdíjakat, máris megspóroltunk évi 5,8 millió forintot. Következik az intézmény-hálózat és a hivatal. Intézményt nem zárunk be, sőt, újat is létesítünk, például a családok átmeneti otthonát. A kulturális intézmények, iskolák, óvodák gazdálkodását ugyanakkor ésszerűbbé tesszük, itt még akadnak tartalékok. Pedagógust azonban nem akarunk elküldeni, ha csak ezt gyermeklétszám-csökkenés nem indokolja. Az oktatás színvonalából nem engedünk.

Milyen fejlesztésekre futja?
Fokozatosan nő a kistérség jelentősége; a sikeres Internet-pályázat után az elektronikus közigazgatás kiépítésére pályázunk. Kerékpárutakra fűzzük a háttértelepüléseket. Zamárdival közösen nem tettünk le az avar-kori leletek bemutató helyéről. Repüléstörténeti múzeumot is tervezünk. Folytatjuk az utak építését, s uniós támogatással befejeznénk a töreki és sóstói csatornázást, mellyel már közel kerülnénk a száz százalékhoz. A termál- után a sportturizmusra összepontosítva első lépésben a sportcsarnokot hoznánk tető alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!