Közélet

2006.11.11. 17:22

Gardafesztivál fagyasztott hallal

Nemigen mutatkozott a látott hal szombaton a balatoni halászoknak. A hagyományos tihanyi Gardafesztivál keretében tartott délelőtti halászat végén könnyen összeszámolták, hány darab garda akadt a hálójukba.

Fónai Imre

Kettő. Keszegből több, persze, az is finom sütve, így parázsra is került fenn az apátság közelében – de előtte még megáldották a halat, ugyancsak a hagyományok jegyében.
Nem először szúr ki a garda a halászokkal. Pár éve túl meleg volt az idő így november közepe tájékán, most meg az előző napok szeles időjárása kavarta fel annyira a Tihanyi-árkot, hogy hírmondóba sem maradt belőle. Bizonyára nem novemberi halászatokról maradtak fenn az emlékek, miszerint akkoriban a hegyenjárók fölmentek a hét tihanyi dombra és onnan irányították a vízen lévő halászokat, hogy merre menjenek; a vízben úszó gardarajokat ugyanis jól lehetett látni messziről.
Most meg közelről is hiába vizslatták a halászok a hálót. Persze, a betervezett gardasütés ettől még nem maradt el. Ahogyan Szakál Tamás, a Balatoni Halászati Zrt horgászturisztikai menedzsere megjegyezte: – Felkészültünk; hoztunk bőven korábban kifogott és lefagyasztott gardát...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!