Közélet

2006.11.21. 12:24

Házhoz mennek a papírhulladékért

Leáldozott az iskolai papírgyűjtésnek; Siófokon a szemétszállító Zöldfok Zrt. házhoz megy a papírhulladékért is. Erről egy közelmúltban végzett kérdőíves felmérés alapján döntöttek.

Fónai Imre

– Ötszáz siófoki városlakót kérdeztünk meg a szelektív szemétgyűjtés tapasztalatairól – mondta Szabó Zoltán, a Zöldfok Zrt. vezérigazgatója; érdemes tudni: ma Siófok a szelektív gyűjtőszigetekkel legsűrűbben ellátott hazai település a lakosság számához viszonyítva.

– Arra a kérdésünkre, hogy helyeselné-e a papírhulladék szervezett, háztól történő elszállítását, csak 27 százalék válaszolta azt, hogy ez fölösleges. Könnyű ennek a bevezetéséről dönteni, hiszen a papír gyűjtése az egyedüli, ami önmagában nem növeli a szállítás díját. A szelektíven gyűjtött hulladék-fajták közül ugyanis a papír az, amelynek az értékesítésén még szolid nyeresége is keletkezik a cégnek. Az üveg esetében jelentős a veszteség, a műanyagnál kisebb mértékű. Egyelőre nem tudjuk még az időpontját, de bevezetjük Siófokon a sárga zsákos rendszert. Ez annyit jelent, hogy ingyen kapna minden díjfizető ilyen színű zsákot, amibe a papírt gyűjtheti, s az elvitel után mindig újat adnánk.

Tájékozott fiatalok

A siófokiak – legalábbis a kérdőívre válaszolók – 48 százaléka hetente használja a szelektív gyűjtőedényzeteket, 19 százalékuk azonban soha sem. Aki nem, vagy csak ritkán, az úgy indokolt: még mindig túl messze van a legközelebbi sziget a lakásától. Egy korábbi lakossági felmérésből az derült ki: a felnőtt lakosság többsége nincs tisztában vele, hogy mi történik a gyűjtőpontokból elszállított hulladékkal. A legtöbben úgy gondolják, szemétlerakóba kerül. A középiskolás diákok 97 százaléka ugyanakkor tisztában van vele, mi az a szelektív hulladékgyűjtés és tízből heten fontosnak is tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!