Közélet

2006.11.29. 10:20

Kevesebb jut az iskoláknak

Január elsejével megváltozik az iskolák finanszírozása. A tervezet szerint az eddigi létszám alapú finanszírozást felváltja a tanulócsoport alapú számítás.

F. Szarka Ágnes

A ladi általános iskola viszonylag szerencsés helyzetben van. Nemzetiségi iskolaként más a finanszírozásuk. Sebők Lajosné igazgató elmondta, hogy 74 diák tanul nyolc évfolyamon. Az állami normatívához az önkormányzat kétszázezer forintot tesz hozzá.

Mernyén  több mint kétszáztíz gyerek tanul nyolc évfolyamon 12 tanuló csoportban.

- Egyelőre úgy tűnik, a tanulócsoport alapján kapott támogatás jobb helyzetet teremt az eddigieknél azokban az iskolákban, ahol sok a gyerek. Nekünk - a számítások szerint - 15 millió forint mínuszt jelent - vázolta a helyzetet Munkácsy Mihály iskola igazgató.

Nagybajomban az új finanszírozás jövőre az előzetes számítások alapján mintegy tizennyolc millió forintos hiányt okoz. Dömötör Sándor igazgató szerint a kistérség legnagyobb általános iskolájában a tanulócsoportos támogatás a normál felső tagozaton többletet hoz, de az alsósoknál már mínuszt termel. Az igazi nagy veszteséget a speciális tagozatnál, az óvodánál és a szociális alapon járó étkeztetés támogatásásnak változása miatt szenvedik el.

A kaposvári kitérség legkisebb, önállóan fenntartott négy osztályos tanintézete a jákói, tizenhat kisdiákot oktatnak itt.
- A közoktatási törvényben szerepel, hogy az általános iskola nyolc osztályos. Így 2008 szeptember 1-től önállóan már nem működhetünk, csak valamelyik nagyobb intézmény tagiskolájaként. Kérőnk több is van, a képviselő testület keresi a legjobb megoldást - ecsetelte Kovács János polgármester.

Átlaglétszám csoportonként

A közoktatási törvény meghatározza a csoportalapú finanszírozás kapcsán az osztályok, csoportok, sőt az óvodai csoportok létszámát. Az óvodásoknál a kiscsoportban húsz, középső és nagycsoportban tizenhét gyerek felett lehet újabb csoportot kialakítani. Az általános iskola osztálylétszáma elsőben és másodikban 21, harmadik, negyedikben 18, ötödikben 23, hatodikban, hetedikben és nyolcadikban 20.


A kaposvári kistérség 77 településén Kaposvár kivételével 28 közoktatási intézmény és negyvenhárom óvoda működik, közülük tizennyolc már társulásban. A fenntartók  átcsoportosították az erőforrások hogy a kötelező közoktatási feladatot ellássák. Ez országosan is példaértékű szerveződés, ám úgy tűnik az új finanszírozás miatt jövőre ez kevés lesz. Új megoldásokban kell gondolkodni.

- A költségvetési törvény határozza meg az intézmények 2007-es finanszírozását - mondta Mátyus Valéria a kistérség oktatási referense. - Ahol az alap oktatási feladatokon felül pluszt is vállalnak ott magasabb a normatíva összege is. Az egy-négy osztályt és óvodát fenntartó településeket nagyobb mértékben támogatja a költségvetés. Somogygesztiben például nem lesz finanszírozási gond, de kevés az ilyen iskola, mert inkább az ellenkezőjéről érkeznek jelzések.

A gyereklétszám csökkenése vonja maga után az önkormányzati finanszírozás emelkedését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!