Közélet

2006.11.21. 08:47

Kórházak az átalakítás szélén

Somogy megyében a Kaposi Mór Oktató kórház a súlyponti, kiemelt intézmény – erről pénteken döntött a kormány. Ez azt jelenti, hogy ez az a kórház a megyében, amely a nap 24 órájában köteles ellátást biztosítani.

Fábos Erika

Így tehát, ha Somogyban éjszaka szükség van egy sürgős speciális műtéti beavatkozásra, azt Kaposváron fogják elvégezni. Ennek a kórháznak a sorsa tehát biztos, a megye másik három legnagyobb egészségügyi intézményében pedig továbbra is osztanak-szoroznak.

[caption id="" align="alignright" width="223"] Ha Somogyban éjszaka szükség van egy sürgős speciális műtéti beavatkozásra, azt Kaposváron fogják elvégezni
[/caption]Annyi bizonyos: a Dél-Dunántúlon, a jelenlegi 5941 aktív kórházi ágyból, 4330 maradhat. Ez Somogy megyére vetítve annyit jelent, hogy legalább háromszáz, de inkább négyszáz ágyat meg kell szüntetni. A hajlandóság egyébként meg is van erre: a megye négy kórházában kétszázról akár vita nélkül lemondanának. Ez azonban kevés, éppen fele az ideálisnak. A kórházaknak a regionális egészségügyi tanáccsal kellene dülőre jutniuk, erre azonban egyik somogyi kórházigazgató sem lát esélyt.

Repa Imre professzor, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója azt mondta: az átalakítás a kiemelt intézmények kijelölésével csak elkezdődött, de nem ez a legfontosabb része, hanem az, hogy az ellátás súlypontját az alap- és a járóbeteg-ellátásra helyezik át. Félidőben jár tehát a munka, aminek célja nem egy kórházi ágy számháború, hanem az, hogy minél alacsonyabb szinten lehessen jó minőségű és jól működő egészségügyi ellátáshoz jutni hazánkban.

Nagyatádon negyven aktív ágyról úgy mondana le az intézmény, hogy megszüntetné, tízről pedig úgy, hogy krónikus ágyakat csinálna belőlük.
Bóta László, a nagyatádi kórház igazgatója azt mondta: semmilyen észérv nem szól amellett, hogy megszűnjön az atádi kórház. Ez ugyanis, egy 30 éves épületben működő tömbkórház, amit gazdaságosan lehetne működtetni, másrészt négy város tartozik az ellátási területéhez, amit nem lehet úgy felszámolni, hogy az ott élő emberek gyógyítással kapcsolatos esélyegyenlősége megmaradjon.

Varga Ferenc, a siófoki kórház igazgatója szerint, ha megfelelően gondolnák át a kapacitásokat és a struktúrát, Somogyban egyik kórházat sem kellene megszüntetni. Siófokon ha muszáj lenne, ötven ágyról tudnának lemondani, igaz Varga Ferenc szerint ez nem lenne logikus, hiszen a Balaton parti kórház éppen az aktív és sürgősségi ellátásra létesült. Az, hogy az idegenforgalomból származó bevételek gyarapításában a siófoki az ország második térsége, azt kívánja, hogy a kórház színvonala ezzel összhangban legyen. Ezért is lenne indokolt, hogy a siófoki is a kiemelt intézmények közé kerüljön.

15 év alatt 900 ágy szűnt meg Somogyban

A megyében 1990-ben még több mint 3200 kórházi ágy volt. Ma 2350 van, tehát az elmúlt 15 évben több mint 900 ágyat szüntettek meg. A legtöbbet a megyei kórházban, ott ma több, mint 300-zal kevesebb az ágy, mint másfél évtizeddel ezelőtt volt. Arányaiban a legtöbbet Nagyatádon számolták fel: ott a 657 ágyból mára 454 maradt. Szakemberek szerint ahhoz, hogy egy gazdaságosan működő struktúra lehessen a megyében, a közeljövőben további 400 ágyat kell megszüntetni Somogyban.


Sütő László, Marcali polgármestere azt mondta: a marcali kórház az, amelyik a megye kórházai közül a legjobb körülmények között működik, 1,8 milliárd forintot költöttek a korszerűsítésére, nyereséges, és a város egyik legnagyobb foglalkoztatója. Éppen ezért a polgármester csak azt tudja elképzelni, hogy 31 aktív ágyat krónikussá alakítanak, húszat pedig megszüntetnek, ennél több ágyról ugyanis nem tudnak és nem is akarnak lemondani.

Kapcsolódó anyagok:
Siófok kórháza is rajta van a kiemeltek listáján
Az összes osztályt meg akarják tartani
Megvédi kórházát Siófok
Egy filippínó asszony kálváriája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!