Közélet

2006.11.08. 08:30

Kutatóradar az életmentőknek

Az Egyesült Államokból rendelt vízi felderítő radart a Kaposvári Önkéntes Életmentő és Tűzoltó Egyesület (Kötél). Az országban pillanatnyilag mindössze két ilyen berendezést használnak.

Harsányi Miklós

Az egymillió forintos készülék mélytengeri kutatásra is képes, hiszen 180 fokos területet lát át, és 780 méter mélyen érzékeli a víz alatti világot. Néhány centi átmérőjű tárgyat is észlel. Bodó László, a civil szervezet parancsnoka a Somogyi Hírlapnak azt mondta: eltűnt személyek vagy viharban elsüllyedt horgászcsónak, vitorlás felderítésére is alkalmas a radar.

 – A színes monitoron látszik, amit a készülék észlel. A berendezés meggyorsítja és eredményesebbé teheti a kutatómunkát – hangsúlyozta. – Lehet, hogy már a héten átvehetjük a berendezést, ebben az esetben szombaton desedai próbának vetjük alá. A hidegfront sem tántorít el szándékunktól.
Megtudtuk: a régióban az utóbbi két évben csaknem 20 vízi  kutatáshoz kérték fel a Kötél csapatát; tavaly 11 vízbe fúlt személyt hoztak a felszínre, az idén négy áldozatot találtak.
Harsányi Miklós

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!