Közélet

2006.11.22. 08:21

Meg kell védeni az erdőt a tolvajoktól

Komolyabb büntetésre számíthatnak a fatolvajok – legalábbis ezzel a céllal módosítják hamarosan az erdőtörvényt.

Csikós Magdolna, Fábos Erika

[caption id="" align="aligncenter" width="450"] A jelenlegi tüzifa árak mellett nevetségesek a büntetési tételek
[/caption]A minisztérium azt szeretné, ha a falopást magasabb összegekkel büntetnék, s az ellenőrzési rendszer is szigorúbb lenne.

A tervek szerint az eddigi tízezer forintos bírság emelkedne, s az is büntethető lenne, ha a fa szállítását végző nem tudja bemutatni szállítási engedélyét. Ez esetben 50 – 500 ezer forintig terjedő összeget kellene fizetni, míg az engedély nélküli fakitermelést köbméterenként 30 ezer forinttal sújtanák.

A téma Somogyban is aktuális, hiszen a megye területén számos erdő, erdőbirtokosság van. Az egyik nagy erdőterületet birtokló cég, a HM Kaszó Erdőgazdaság Rt. vezérigazgatója szerint nem a törvényi szigor, hanem a tettenérés hozhat eredmény.

– A büntetés lehetősége önmagában nem tartja vissza a falopókat, az illegális fakivágókat. Az viszont talán igen, hogy akit elkapnak, az nagyobb büntetést kap, bár a jelenlegi tüzifa árak mellett nevetségesek a büntetési tételek. Zsebből kifizetik a tolvajok -  állítja Tamás János. - Nálunk egy módszer vált be, az pedig a rendszeres, de eltérő időpontban végzett ellenőrzés, amit részünkre egy nagyatádi vagyonvédelmi cég Er-komm szolgálata, erdőkommandója végez. Járják az erdőt, arra alkalmas autóval, figyelnek a gyanús mozgásokra, a fával megrakodott autókra, kisteherautóra, személyautókra.

Majdhogynem minden héten fognak valamit, valakit, eredményes a munkájuk. Jelenleg három nagy erdőbirtokosság területén járőröznek, s így a finanszírozás is megoszlik. Véleményem szerint, aki meg akarja védeni a tulajdonát az erdőben, az csak ilyen módszerrel, a folyamatos jelenléttel tudja ezt elérni – mondta Tamás János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!