Közélet

2006.11.20. 07:58

Meleg helyzet a hidegben

A múlt héten egy fővárosi képtár és egy vidéki színház is bejelentette: fűtési szünetet tartanak, mivel nincs pénzük biztosítani a megfelelő hőmérsékletet az intézményeikben.

Fábos Erika

A régióban több könyvtár és múzeum küzd hasonló gondokkal. Volt, ahol korlátozott nyitvatartást, máshol rövidebb kölcsönzési időt vezettek be emiatt.

[caption id="" align="alignright" width="230"] A festményeknek fontos a megfelelő hőmérséklet
[/caption]Winkler Ferenc, a megyei múzeum igazgatója azt mondta: éppen azért van téli nyitvatartás a múzeumokban, mert azzal gazdaságosabb az üzemeltetés. Télen csökkentett üzemmódban, csak 10-15 óráig vannak nyitva, azért is, hogy ne kelljen annyit fűteni és világítani. A megyei múzeum öt állandó kiállításának és nyolc emlékmúzeumának fűtése havonta milliós kiadás, így napi néhány óra alatt is tetemes összeget lehet spórolni.

Varga Róbert, a megyei és városi könyvtár igazgatója azt mondta: a megyei könyvtár épületén kívül tíz fiókkönyvtár fűtéséről is a megyei inzézmény  költségvetéséből gondoskodnak. A fűtésdíjak emelkedése miatt pedig már idén kétmillió forint pótlást kellett igényelniük a fenntartótól, ugyanis nem lett elég az erre a célra tervezett pénzük. Ráadásul esetükben muszáj szigorúan betartani a normális hőmérsékletet, mivel a könyvtárban általában egy helyben ülnek az emberek, így pedig a hőérzet is csökken.

Ellenőrzik a hőmérsékletet

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szakemberei rendszeresen ellenőrzik az egészséges munkakörülményeket. Így például azt is, hogy megfelelő fény- és hőmérsékleti viszonyok vannak-e a munkahelyeken, illetve, hogy nincs-e annál nagyobb zajszint valahol, mint ami megengedett. A hőmérsékletet főként a közintézményekben mérik, így például a könyvtárban vagy iskolákban. Az előírás szerint húsz Celsius fok alatt ezek nem üzemelhetnek. Ott ugyanis, ahol 20 foknál alacsonyabb a hőmérséklet, különleges előírások szabályozzák, hogy óránként mennyi pihenőidőt, illetve mennyi meleg italt kell biztosítani.A kölcsönzési idő korlátozása Varga Róbert szerint nem járható út, mivel nekik nap mint nap nyitva kell lenniük. Így tehát folyamatosan szinten kell tartani a hőmérsékletet, mert az még mindig olcsóbb, mint a 3500 négyzetméteres épületet felfűteni, ha kihűl. A fűtésen a közgyűjtemények tehát nem tudnak úgy spórolni, hogy közben szolgáltatnak is. Éppen ezért a könyvtárak és múzeumok vezetői számolnak azzal, hogy ha még tovább drágul a meleg, kénytelenek lesznek úgy takarékoskodni, hogy a "fagyszüneteket" tartanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!