Közélet

2006.11.15. 08:22

Pénzbírság a lógásért

Országosan évente több ezer szülőnek kell pénzbírságot fizetnie, mert tanköteles – tizenhatodik életévét be nem töltött – gyermeke túl sokat hiányzik igazolatlanul az iskolából.

Vas András

A megszaporodott illegális távollétet ugyanis az intézményeknek jelenteniük kell a fenntartó – Somogyban leggyakrabban az adott település önkormányzata – és a családsegítő szolgálat felé.

– A bejelentés nyomán szabálysértési eljárás indul a szülők ellen, mely akár bírsággal is végződhet – tájékoztatott Hausz Árpád, a kaposvári önkormányzat oktatási igazgatóságának középiskolai referense. – Természetesen ki kell vizsgálni, hogy tényleges lógási szándék, esetleg más okok miatt hiányzik a gyerek.

A kaposvári önkormányzathoz a tanévek végén beérkező adatokból kiderül, hogy a statisztikák évek óta nagyjából változatlanok: az iskolakerülés szempontjából leginkább érintett 14-16 éves korosztály, azaz a középiskola első és második évfolyamának diákjai átlagosan tizennégy igazolt és két-három igazolatlan napot gyűjtenek össze egy tanév során.

– Meglepő, de az igazolt órák száma a gimnáziumokban több – folytatta Hausz Árpád –, míg az igazolatlanok száma ott lehet esetleg magasabb, ahol kisebb a tanulásra való orientáltság, azaz a szakképző iskolákban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!