Közélet

2006.11.05. 15:44

Pisztollyal festett portrék

Hobbiból ecset helyett sűrített levegővel működő vékony pisztollyal fest, és veterán motorokat restaurál a somogyegresi Berta János.

Krutek József

A 45 éves magánvállalkozó a hagyományos festési eljárás helyett új techológiával – az úgynevezett airbrus módszerrel – mindössze 0,2 milliméteres fúvókákon keresztül viszi a speciális vízbázisú festékanyagot a felületre.[caption id="" align="alignright" width="310"] Fotó: Gáti Kornél
[/caption]
– Tíz éve Budapesten láttam először kamion oldalára fújva városrészletet – emlékezett Berta János. – Azonnal megfogott a képi látvány. Két év múlva külföldi barátok segítségével jutottam e technológia szakirodalmához, mivel itthon nem találtam a leírást. A német nyelvű anyagot feleségem fordította magyarra. Szintén külföldről hozattam a szerszámokat, festéket. Ezután kezdődött a hobbi festészet.

Mi volt az első alkotása? Mire van ma igény?
Hét éve három négyzetméternyi felületre készítettem sűrített levegővel működő pisztollyal  egy domborzati térképet. Közben autodidakta módon fejlesztettem tovább ismereteimet és ennek kapcsán a felületek nagysága is folyamatosan csökkent, miközben a képek egyre bonyolultabbak lettek. Kértek már festményt mobiltelefon hátlapjára, motorház tetejére, motorkerékpár tankjára, falióra számlapjára vagy legutóbb terepjáró autó pótkerék tartójára. Azaz: műanyag-és fémfelületre egyaránt.

Hogyan lát munkához? Mennyi idő alatt készül el egy-egy alkotása?
Először a megrendelővel konzultálok és igyekszem „kipuhatolni„, hogy milyen az érzésvilága. Sokan jönnek ugyanis hozzám ötlet nélkül. Csak azt mondják: szeretnének valami szépet, maradandót. Ezért szívesen teszek javaslatot egy-egy témára, hiszen német, angol és kanadai szaksajtóból egyre több tippet gyűjtöttem. Van, hogy a megrendelőtől kapott fényképről kell a festményt elkészíteni. Az, hogy mennyi időt fordítok rá, függ a téma bonyolultságától és az igényelt méret nagyságától. Eddig készítettem már portrékat, tájképeket, és elvont alkotásokat is. Van ami néhány óra alatt elkészül, van hogy napokig, hetekig dolgozom vele.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Fotó: Gáti Kornél
[/caption]Könnyű ez a festési technológia? Mi okozta a legtöbb gondot?
Ha már látom magam előtt az elképzelt alkotást, akkor igen. De, addig sokat nyűglődöm. Az eredeti nagyságban vázlatot készítek, hiszen a festési felületen kevésbé lehet javítani. Nagyon sok gondot okozott egy megrendelés: a férjről és a feleségéről kellett portré képet festenem fénykép alapján. Amikor elkészültem az ügyfél elégedetlen volt. Újra megfestettem, de azon a képen is kifogást talált. A negyedik kép után kiderült, hogy hat évvel korábbi fényképet hoztak, így a festmény nem az aktuális állapotot tükrözte. Ez a kép nagy kihívás volt.

Mit jelent ez a munka önnek? Hány festményt készített ezzel a technológiával?
Kikapcsolódást, pihenést és megnyugvást a fizikai munka után. Persze ez a fajta alkotó munka nem napi elfoglaltságot jelent. Eddig mintegy 45-50 ilyen alkotás készült. Szerencsére van sikerélményem, ami erőt ad az újabb és újabb kihívások megoldására.

Melyik munkájára a legbüszkébb?
Több is. Közülük kiemelkedik az az öt képből álló sorozat, amelyet nagybátyám Berta Gyula: Betyárok, hóhérok, börtönök Somogyban című könyve hátlapjának illusztrációjaként készítettem. Ezt a sorozatot tavaly egész éven át kiállították Kaposváron a megyei múzeumban. Számomra ez nagy elismerés volt!

Névjegy:

1961-ben Tabon született. Iskolai végzettsége szakközépiskolai érettségi. Szakképzetsége mezőgazdasági gépész, amelyet Tabon szerzett. Nős, felesége pedagógus. Egy gyermekük van, aki főiskolai hallgató. Tizenhat éve vállalkozó.

Fotó: Gáti Kornél Fotó: Gáti Kornél -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!